Äpplen och regnrockar i Sjöstaden

För de 600 eleverna i Lugnets skola i Hammarby Sjöstad har konstnärsduon Bigert&Bergström skapat ett tredelat verk med moln, äpplen och regnrockar. Invigning tisdag 14 januari kl 13.

 

 

Molnportik, Fallande äpplen och Regnbågsfamilj heter den konstnärliga gestaltningen i Lugnets skola. Ljusskiftningar och speglingar ger liv och rörelse åt det tredelade verket där konstnärerna Mats Bigert och Lars Bergström använt såväl moln och äpplen som regnrockar.

Konsten i Lugnets kombinerade skola/förskola ska vara lekfull men inte barnslig och kunna utforskas och väcka tankar under en lång skoltid. Konstnärerna vill uppmuntra till nyfikenhet och upptäckarglädje, det ska inte vara alltför lätt att läsa av de tre delarna i verken. Associationerna kan gå till frågor som klimat och samhälle, identitet, sagor och lärande.

I valvet som leder in till skolgården sänker sig nu molnen ned genom taket och bildar en fond i sex skikt. Underdelen är blank rostfri plåt som speglas ner på betraktaren. Inuti molnen finns lysrör som låter ljuset skifta med dygnets timmar.

I trapphuset finns tre meterhöga äpplen i olika stadier. Det högst upp är nästan helt men ju längre ner man kommer desto mer är uppätet. Frukten längst ner är bara en äppelskrutt. Såväl Kunskapens äpple som Newtons gravitationsexperiment kommer i tankarna. Frukten är av tunn plåt som blästrats till pudrig yta medan betten är polerat högblankt.

Runt matsalens ventilationsschakt hänger 60 ljusgenomsläppliga regnrockar i olika storlek och färg. Högst upp mellan rockarna finns en ljuskälla som skapar ett ljusspel genom de olika färgerna. Regnrockarna har sytts av kostymören Nina Sandström, känd för expressiva scenkläder på såväl Dramaten som Operan.

Vid invigningen talar skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) och Lena From från Stockholm konst, konstnärerna Mats Bigert och Lars Bergström finns på plats och det bjuds sedvanlig trumpetfanfar.

Konstnärsduon Bigert&Bergström har samarbetat sedan 1986 då de möttes under utbildningen vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. De har skapat en rad stora installationer och offentliga verk, ofta med utgångspunkt i mötet mellan människa, natur och teknologi. Ett av de senaste är Morgondagens väder (2012) på Stockholms centralstation, med sina hängande ”molekyler” som ändrar färg efter väderprognoserna.

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.