Brasiliansk muralmålning på Söder

Stockholm har fått ännu en muralmålning – de brasilianska graffitikonstnärerna OSGEMEOS har utformat fasaden på Fiskargatan 8. Bakom artistnamnet finns bröderna Otávio och Gustavo Pandolfo från São Paulo som blivit världsberömda för sina detaljerade målningar i storformat. 

Tvillingbröderna Otávio och Gustavo Pandolfo är födda 1974 och började sina karriärer som graffitimålare 1987. Deras verk finns i flera storstäder i olika världsdelar men det är första gången de arbetar i Sverige.

Graffitiduon har influerats av hiphop-kulturen och bidragit till att forma och utveckla Brasiliens urbana uttryck. I dag är de mest kända för sina gula karaktärer som ofta är mitt i en rörelse eller handling, med färgglada detaljer i form av kläder, mönster och symboler. Signifikativt är deras förmåga att blanda fantasi och verklighet till en helgjuten bild.

OSGEMEOS är nu ute på en Europaturné där Stockholm var första stoppet. Utrustade med 1000 burkar färg tog de sig under första veckan i juni an arbetet med fasaden i Södermalmskvarteret bredvid Mosebacke torg. 

Stockholm konst har denna gång samarbetat med Graffitiförmedlingen, som sedan lång tid har följt OSGEMEOS.

Konstnärernas officiella hemsida: www.osgemeos.com.br/en

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.