Djurberg & Berg visas på husvägg

Nu invigs en ny plattform för konstinstallationer vid Brunkebergstorg. En central men undanskymd plats får nytt liv när betongväggen på Kulturhusets baksida blir en yta för rörliga ljusinstallationer. I en första etapp om sex veckor projiceras en film av konstnärsduon Nathalie Djurberg och Hans Berg.

Vernissagen är söndag den 29 januari kl. 16–18, på Beridarbansgatan, vid passagen under Kulturhuset. Mårten Castenfors, chef för Stockholm konst och Anette Mattsson, vd Filmregion Stockholm-Mälardalen, invigningstalar. Filmen visas sedan varje dag kl. 17–24 till den 12 mars.

Initiativet, "Next Stop Brunkebergstorg", genomförs i samarbete mellan Stockholm konst och Filmregion Stockholm-Mälardalen genom projektet Smart Kreativ Stad. Syftet är att skapa en semipermanent plats för rörlig bild och ljud i staden, en plats där skiftande konstprojekt kan visas under en längre period. En sådan plats kan bli en experimentell plattform som bjuder in till nya perspektiv och dialog kring samtida konst i det offentliga rummet.

– Nathalie Djurberg och Hans Bergs verk kommer sannolikt överraska många på en plats där de inte förväntat sig att möta konst. Detta samtidigt som konsten lär locka nya människor till platsen. Jag är mycket förväntansfull inför såväl verket som människors reaktioner på detsamma, säger Roger Mogert, kultur- och stadsbyggnadsråd i Stockholms stad samt ordförande för Filmregion Stockholm-Mälardalen.

"Next Stop Brunkebergstorg" är indelat i tre etapper där den första ska ses som ett pilotprojekt som om det faller väl ut ska följas av ytterligare två. Etapp 1 med konstnärsduon Nathalie Djurberg och Hans Berg i januari–mars 2017 sammanfaller med Liljevalchs Vårsalong som också finns vid Brunkebergstorg. Etapp 2 planeras för oktober–november 2017 och etapp 3 i februari–mars 2018.

– Rörlig konst i det offentliga rummet är ett utmärkt sätt att introducera samtidskonst för en publik som har svårt att hitta in i en konsthall. Med Nathalie Djurberg och Hans Berg på Brunkebergstorg lägger vi den konstnärliga ribban högt, och jag ser fram emot vad som kan komma i framtiden, säger Mårten Castenfors, chef för Stockholm konst.

– Oerhört spännande att se hur vårt projekt Smart Kreativ Stad öppnar upp för nya perspektiv och samarbeten. En stor grå betongvägg får nytt liv mitt i city. Ett möte, en ny kontaktyta mellan staden och den rörliga bilden, säger Anette Mattsson, vd för Filmregion Stockholm-Mälardalen.

Nathalie Djurberg (f. 1978) och Hans Berg (f. 1978) är bland Sveriges internationellt mest uppmärksammade konstnärer. Den Berlinbaserade konstnärsduons filmer med animerade lerfigurer och technoinfluerad musik visar oss fantastiska och surrealistiska världar som väcker känslor och tankar och som har kapacitet att beröra över gränser.

För ”Next Stop Brunkebergstorg” har de gjort en komposition av tidigare verk. Filmvisningen på väggen vid Brunkebergstorg är första gången duon visas separat i Stockholm på mer än ett decennium. 

Smart Kreativ Stad är ett stadsutvecklingsprojekt i Stockholmsregionen 2015–2020 med fokus på rörlig bild och digitala medier. Projektet drivs av Filmregion Stockholm-Mälardalen i samarbete med medlemmar och partner inom ett brett spektrum av branscher.

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.