Djurteatervagn till Tabulatorn

Tabulatorn i Råcksta är den första mallförskolan enligt konceptet Framtidens förskola. Konstnären Elin Strand Ruin och snickerigruppen MADAM har med sin "Djurteatervagn med känslor och väder" gett barnen en verktygslåda för fantasin.

Med ett snabbt växande antal barn i Stockholm måste de närmaste åren ett 40-tal nya förskolor byggas. För att hinna med har Sisab med pedagoghjälp utarbetat konceptet "Framtidens förskola". Man utgår från en mallförskola och kan då halvera tiden från idé till första spadtag. Mallen finns i tre storlekar, fasad och utemiljö anpassas alltid efter den enskilda förskolan och dess omgivningar.

Parallellt arbetar Stockholm konst med "prototypkonst", där en grundidé till konstnärlig gestaltning kan utformas i flera versioner. I ett första skede har tre konstnärer fått uppdrag att skissa på konst för tre förskolor var.

Den första Framtidsförskolan är nu klar och invigs tillsammans med Elin Strand Ruins och MADAM:s mobila teatervagn på torsdagen den 4 september kl 11. "Djurteatervagn med känslor och väder" har allt som en riktig teater ska ha: scen, orkesterdike, gradäng där publiken sitter, sminkloge, garderob och ett scenmaskineri. 

Trots att teatervagnen bara mäter 160x80x120 cm finns här allt som behövs för att spela teater. Scensidan lyser i rött och gult och alla väggarna har olika djurmönster – gepard, dalmatiner, zebra, får, gris – som intarsia i stor skala. Teaterns baksida är råare, med plywood av olika slag. 

Sminklogen med sin skrattspegel övergår i garderoben där ett antal lådor fyllts med specifikt innehåll. Varje låda har ett tema: Rosa, sol, sten, zebra, sommaräng, eld... som blir utgångspunkt för utklädning och lek. Scenmaskineriet är spakar och en ratt som styr ridån. 

Teatern kan vecklas ut åt olika håll och bilda ett hus, ett S med flera spelplatser eller ett långt djur med svans. Varje vagn som görs kommer att ha samma mått men olika detaljer.

Elin Strand Ruin är verksam som arkitekt/konstnär med examen från KTH i Stockholm och är utbildad i konst vid Goldsmiths College, London och på Konsthögskolan, Stockholm. Ett uppmärksammat konstprojekt var Knitting House där hon tillsammans med boende i Husby stickade en trerumslägenhet. Hon har nyligen ställt ut på Reykavik Art Centre (2012), på Arkdes (2013) och är aktuell med projektet The Kitchen på Tensta konsthall 2015. Elin Strand Ruin arbetar som arkitekt på Tema som också fungerat som samarbetspartner för projektet.

Snickerigruppen MADAM utgörs av Marie Carlsson och Adam Gustafsson. Marie Carlssons senaste projekt är ett "uterum för vila, vänner och förvaring", Adam Gustafsson deltog på Liljevalchs vårsalong 2014 med stolen "På tapeten" från projektet Påklistrad.

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.