Elin Wägner på S:t Eriksplan

I augusti kommer Elin Wägner att ta plats på S:t Eriksplan. En 20 cm hög staty av Siri Derkert har förstorats av skulptören Rune Rydelius och gjutits i brons. 

Elin Wägner-sällskapet har arbetat sedan 2011 för att få till stånd en staty i Stockholm. Förslaget att inte beställa något helt nytt utan förstora Siri Derkerts lilla ögonblicksbild av Wägner, kom från Ulf Linde. Det var också han som tipsade om att Rune Rydelius kunde vara rätt person att utföra uppdraget.

Derkerts staty skapades 1945 på Fogelstad och visar Elin Wägner när hon håller tal, med papper i handen, överkroppen koncentrerat framåtlutad och ena foten halvt lyftad. Den finns i brons i Bonnierska porträttsamlingen på Manilla. Den version som kommer att placeras mitt på S:t Eriksplan blir cirka 160 cm hög.

Statyn är en gåva från Elin Wägner-sällskapet till Stockholms stad. Stockholm konst står för sockel och montering, och bland andra som bidragit finns Växjö där Elin Wägner hade sina rötter. Att statyn kommer på plats i år blir en anledning att påminna om att det är 70 år sedan Elin Wägner valdes in i Svenska Akademien. Invigningen blir den 21 augusti. 

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.