En resa genom evolutionen i Kista

Med en sex minuter lång videoloop, där galaxer, dinosaurier och astronauter passerar, tecknar konstnären Johan Bergström Hyldahl en humoristisk tidslinje över evolutionen. Hans verk And then, and then, and then, and then... för Kista bibliotek invigs torsdag den 12 november.


Kista bibliotek flyttade för ett år sedan till nya lokaler i Kista galleria. Det är Stockholms näst största bibliotek och utsågs tidigare i år till världens bästa allmänna bibliotek. Önskemålet för den konstnärliga gestaltningen var ett digitalt verk som skulle kunna spegla bibliotekets många roller, som plattform för lärande, som läspalats och som mångkulturell mötesplats.

Inkluderande, inbjudande för alla åldrar och öppet för fria tolkningar blev ledorden för Johan Bergström Hyldahl. Han har filmat, fotograferat och datoranimerat, och materialet är sedan frilagt med olika utklippningsmetoder och arrangerat i digitala tvådimensionella kollage. Dessa ordnas i djupled och en filmad åkning över dem ger illusionen av rumsligt djup. Över 500 rörliga och stillbilder skapar tillsammans femton tablåer.

Resan tar oss till en början genom galaxer och nebulosor innan en evolutionär dans sparkar igång. Kameran åker över eldsprutande bergskedjor, dansande dinosaurier och flygande gorillor. Civilisationen ses som en myllrande tablå med inspiration från målare som Bruegel och Bosch. Svävande astronauter försvinner bakom en meteorit som tar över bildytan och avslutar historien – varpå berättelsen strax börjar om bland galaxer och nebulosor.

Johan Bergström Hyldahl, som är född 1984 och verksam i Stockholm, är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och Hunter College i New York. Han arbetar med flera tekniker, där video blivit allt viktigare, och blev uppmärksammad för utställningen Dear Jesus, Do Something! på Cecilia Hillström Gallery 2014. På samma galleri har han nyligen visat sitt senaste projekt Winterreise.

Beställare är Kulturförvaltningen genom Stockholms stadsbibliotek och projektledare Ann Magnusson, Stockholm konst. Biblioteket firar sitt första år i Kista galleria med fest torsdagen den 12 november kl 18-20

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.