Expeditionen har landat i Annedal

En luftballong har landat på Mariehällsskolans tak. Den har gått rakt genom taket, ballongkorgen hänger ner i entrén och på skolgården har en expedition slagit läger. Roland Perssons konstnärliga gestaltning Expeditionen bildar en både suggestiv och humoristisk berättelse.

Området runt den nybyggda Mariehällsskolan i Annedal är en blandning av gammal bebyggelse och helt ny, av industrier, företag och natur, ett område som förändras mycket just nu, en plats som gjord för en expedition. 

Mariehällsskolan tjuvstartade redan i november 2013 med invigning av Jesper Nyréns fasadvägg Polygonal wall, uppbyggd av 134 unika trianglar av fibercement som tillsammans bildar en sammanhängande struktur. Lagom till första höstterminen har nu Roland Perssons konstnärliga gestaltning kommit på plats. 

Roland Perssons skulpturala verk innebär ofta märkliga och poetiska möten, förvrängningar där det som man först ser inte är det man tror. Det poetiska uttrycket och det lekfulla gestaltandet bidrar aktivt till en stimulerande miljö. Här skapar han ett scenario som är öppet för olika personliga tolkningar och bjuder in barnen att delta i berättelsen.

Ballongen hänger verklighetstrogen i hörnet av den vinklade byggnaden, och korgen har fastnat på väg ner genom entrén. Några böcker, en medicinlåda, en plansch är spår efter expeditionen och dess medlemmar. I buskagen på skolgården finns lägret med några tältstolar, ett bord, en karta. Ballongen har gjorts i aluminiumplåt, korgen i silikon och föremålen runt om i brons.

Roland Persson är född 1963, bosatt på Värmdö och utbildad vid Konsthögskolan i Umeå 1987-1993 och på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1999. Han har haft en rad separatutställningar och också medverkat i samlingsutställningar till exempel i Berlin, Helsingfors och Buenos Aires. Han har skapat ett flertal verk för offentlig miljö, ofta skolor. Många har säkert sett hans pressade träd i verket In between (2006), vid T-centralens biljetthall på Sergels torg.

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.