Färgspel på Örbyskolan

På Örbyskolan har Niklas Seglevi skapat ett verk som pulserar av färger och former och ger en känsla av expanderande energi. En böljande färgsprakande aluminiumvägg inomhus och cirkelformer både på fasad och på lekplatsens gummiasfalt knyter ihop platserna ute och inne. Windwall invigs den 10 september.

När Örbyskolan i Älvsjö skulle få en ny matsal med nya klassrum på övervåningen ville skolan att konsten skulle göra ett starkt avtryck och ge en "wow-faktor" både till den nya byggnaden och skolan i stort. Niklas Seglevi skiftar mellan ett abstrakt och figurativt form- och färgspråk, och laborerar lekfullt med det grafiska uttrycket. Han arbetar också ofta med text i konsten, en spännande aspekt i en skola med tio språk förutom svenskan.

Windwall är ett verk i tre delar, som både ska skapa en helhet och ett möte mellan inne och ute. På fasaden sitter en grön aluminiumform med runda former. Formerna återkommer i entréhallen som inspringningsskydd på matsalens glasdörrar. Också på lekplatsen är det runda former, gummiasfaltens kullar och plana ytor är färgstarka cirklar under lekredskapen. För integreringen av lekplatsen i verket har skolan skjutit till pengar utöver konstbudgeten och konstnären har samarbetat med landskapsarkitekten Staffan Sundström.

Inomhus, i entrén till matsalen, möter en böljande vägg av färger, som ett "skynke" av aluminium svävande strax ovanför golvet. Bakom väggen är det kolsvart och högblankt för att framhäva känslan av tyngdlöshet. De böljande formerna löper ut på båda sidor av aluminiumväggen och en turkos färgton flätar samman rummets delar.

Ovanför matsalsentrén är ordet "mat" textat på tio språk: finska, arabiska, svenska, grekiska, engelska, kinesiska, japanska, swahili, ryska och italienska. Runtom på kakelväggarna i entréhallen upprepas ordet "windwall". Om titeln säger Niklas Seglevi att den kan ge associationer till vindens möte med seglet, båtens vindvägg, som får båten att ändra riktning. Varje människa är sin egen vindvägg som får luftströmmar att ta nya vägar, liksom varje möte med en ny människa sätter nya tankar i rörelse.

Niklas Seglevi är född 1964 och utbildad vid Kunstakademiet i Trondheim och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Förutom en rad separat- och grupputställningar i Sverige, Norge och Danmark har han gjort offentliga utsmyckningar, som Everyday Poems för Högskolan i Skövde och Transparent Luminosity för Huddinge sjukhus. 

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.