Filminstallation på Slussenvägg

En balett städas fram på en vägg i vintermörkret, när konstnärsduon Byström Källblad har vernissage för sin filminstallation på Slussen mot Katarinaberget den 12 januari.

Bakom kulisserna på Operan repeterar dansare i timmar och lokalvårdare dammar och torkar varenda skrymsle och vrå. Dessa rörelser har inspirerat Helena Byström och Anna Källblad till den filminstallation som de gjort för Slussen. Invigning på Slussplan torsdag 12 januari kl 17 och filmen visas sedan till den 24 januari.

Vad är det vi städar bort, och fram? I våra liv, i stadsplanering och runt omkring i världen? Vad är det vi vill låta bli synligt å ena sidan och osynligt å andra?
Städandet! Detta arbete i skymundan, som vi inte ser när det är gjort utan bara när det är ogjort, ges i verket Swept Away snarare en huvudroll. Detta sisyfosarbete som här kan representera livet självt på ett existentiellt plan. 

Swept Away genomförs med stöd av Konstnärsnämnden och har möjliggjorts genom ett samarbete med Operan, Stockholm Konst och Garbergs.

Duon Byström Källblad arbetar med verk för scen, gallerier och offentliga rum. Konstnären Helena Byström och koreografen Anna Källblad brinner för att berätta och lyfta historier från specifika platser och människor och arbetar i ett nära samarbete med dessa i sitt konstnärliga arbete.
Byström är en konstnär från norra Sverige som mestadels arbetar med film och skulptur, Källblad är en koreograf från södra Sverige, med tio år i Los Angeles. Byström och Källblad har visat sina verk på platser som Globen, R1 , Shibuya crossing i Tokyo, Sakakini Art Center Ramallah, Stockholms stadshus, Uppsala domkyrka, Kulturhuset, Dramaten och Moderna museet.

Läs mer på www.madein-theweb.com/bystrom-kallblad/

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.