Frihetstankar i Rinkeby

"Frihet 2016" är ett projekt i två delar, en bok och en utställning. Boken innehåller 38 dikter och berättelser om frihet på 21 språk, skapade av ungdomar i Rinkeby. I utställningen på Liljevalchs 26-28 februari visas konstverk på samma tema, som gjorts av årets niondeklassare i Rinkebyskolan. 


Det sista som händer på Liljevalchs innan byggnaden stängs för renovering är alltså vernissage och bokrelease för Frihet 2016 fredag den 26 februari kl 16, med invigningstal av skolborgarrådet Olle Burell (S) och journalisten Alexandra Pascalidou. Utställningen är öppen lördag 27 februari och söndag 28 februari kl 11.00–17.00.

Vad är frihet för dig? "Frihet är som syre, som den upplysta himlen, frihet är en korridor mot lyckan, den är musiken som öppnar mitt hjärta." Så löd några av svaren när ungdomar i Rinkeby fick frågan. Många av dem har erfarenhet av krig och flykt och av att få sin frihet beskuren. 

Boken Frihet 2016 är skriven och fotograferad under ett år av femtio ungdomar från Rinkeby i samverkan med författaren Gunilla Lundgren och fotografen Per Englund. Men bokens historia är tjugofem år. 1991 var Gunilla Lundgren handledare i skrivprojekt i Rinkeby, Tensta och Hjällbo i Göteborg. Hon frågade ungdomarna vad de tyckte var viktigt, och "frihet" var nästan alltid en del av svaret. Arbetet då resulterade i boken Frihet!? där 42 unga som talar 24 språk medverkade.

Tanken var nu att diskutera samma fråga med dagens elever och för att få en bild av deras relation till frihetsbegreppet och se vad som förändrats sidan 1991. Här finns likheter som längtan efter att bli accepterad som den man är. Men också olikheter: fler barn i dag har upplevt krig och flykt än för tjugofem år sedan och fler är rädda för terrorism. En annan skillnad är att många fler flickor i dag kräver jämställdhet och respekt.

Denna gång har ungdomarna också kunnat behandla ämnet i bild och objekt. Deras egna mobilbilder ackompanjerar texterna i boken; här har fotografen Per Englund varit rådgivare. Under hösten valdes elever från årets niondeklasser i Rinkebyskolan ut av lärarna i de estetiska ämnena samt svenska för att arbeta med temat frihet i konstform. Stockholm konst engagerade konstnärerna Astrid Linnér, Joakim Ojanen och Pia Sandström för att vägleda eleverna när det gällde att utveckla idéerna till faktiska objekt. 21 ungdomar deltog i konstprojektet och deras verk visas i skulpturhallen.

Till Frihet 2016 har också gjorts en film som visas här, 4 minuter lång och producerad av Unga Berättar/Stockholms Kulturskola. 14 unga tjejer och killar från Rinkeby berättar, på svenska och sju andra språk, vad frihet är för dem.

Också till boken för 25 år sedan gjordes en utställning och en film. Utställningen hette liksom boken Frihet!? och producerades av Stockholms Kulturhus med vernissage den 29 november 1991. Fotograf var Malcolm Jacobson, själv tonåring. Utställningen gick vidare till Frölunda kulturhus i Göteborg, Bildmuseet i Umeå och till Finland. Här visar vi några porträtt och korta tillhörande texter.
Den 15 minuter långa filmen om det första projektet heter Om Friheten och producerades av UR (Ruth Rabe) 1992. Den översattes till engelska och spanska och visades på en rad festivaler och konferenser i olika länder, bland annat på en IBBY-kongress i Sevilla 1994.

Utställningen invigs kl 16.00 med tal av skolborgarrådet Olle Burell (S) samt författaren och journalisten Alexandra Pascalidou, som är uppväxt i Rinkeby och som medverkade i flera skriv- och bokprojekt där under sin tonårstid. Även Gunilla Lundgren, Rinkebyskolans rektor Carina Rennermalm och Stockholm konsts chef Mårten Castenfors berättar om projektet. Det blir också performances av elever i form av frihetstal och diktuppläsningar ur den nya boken.

Frihet 2016 är en samproduktion mellan Stockholm konst och Familjebostäder i samarbete med Gunilla Lundgren och Rinkebyskolan.

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.