Glad skulptur vid Observatorielunden

Nu har Beth Laurins skulptur Glad kommit på plats invid Observatorielunden, i hörnet Drottninggatan/Norrtullsgatan. Men efter sommaren kommer skulpturen att få en ny och permanent plats.

"Glad" är en förstoring av en mindre (cirka 13 cm hög) skulptur från 2006. Skulptur I som den då kallades, var en i en serie om fyra med olika uttryck för känslotillstånd. Glad är den enda som förstorats men annars har flera nygjutningar av de mindre gjorts genom åren och sålts till privatpersoner.

Förstoringen beställdes av Stockholm konst och gjordes 2015 av Beth Laurin med assistans av skulptören Niclas Malmström. Skulpturen är 130 cm hög och gjuten i brons. 

Beth Laurin är född 1935 och utbildad vid Konstfackskolan och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hon debuterade på Galleri Mejan 1974 och har genom åren haft en rad offentliga uppdrag, till exempel Roligt i tuben, en bildserie från 2008-10 i Slussens och Fridhemsplans t-banestationer. 2009 visades en stor retrospektiv på Konstakademien och i år har hon fått ett av Stockholms stads kulturpriser. Priset delas ut i Stadshuset den 18 augusti.

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.