Internationell konstnärsduo framför T.451 – en iscensättning, konsert, promenad och performance. Söndag 27 maj. Gratis biljetter till alla!

Konstnären Dominique Gonzalez-Foersters och kompositören Ari Benjamin Meyers verk produceras av Stockholm konst i samarbete med Tensta konsthall. Ett enda – och alldeles gratis – framförande, söndag 27 maj, med start kl 14.00 i Rotundan på Stockholms stadsbibliotek. Läs mer om allt och hur du enkelt hämtar ut dina biljetter!

Biljetterna till T.451 är kan hämtas ut på både på Tensta konsthall fr o m torsdag 10 maj och på Stockholms stadsbibliotek fr o m måndag 14 maj.

Dominique Gonzalez-Foerster och Ari Benjamin Meyers verk är inspirerat av François Truffauts film Fahrenheit 451 från 1966 som i sin tur är baserad på Ray Bradburys dystopiska novell från 1953 med samma namn. Fahrenheit 451 är den temperatur då papper självantänder. T:et i T.451 kan tänkas stå för Tensta men kanske också för Text. Dominique Gonzalez-Foerster och Ari Benjamin Meyers samarbeten har vid flera tillfällen kretsat kring konsten som upplevelse. Det här är första gången som de anlitas för ett projekt i Sverige.

Truffaut film skildrar ett framtida samhälle där all litteratur är förbjuden och läsning är bannlyst. Brandkårens uppgift är inte längre att släcka bränder, utan att sätta eld på hus där litteratur misstänks finnas. Normen är istället underhållning genom bilder som förmedlas till medborgarna via stora interaktiva TV-skärmar. Men hos en brandman väcks nyfikenheten på böckernas värld...

Dominique Gonzalez-Foerster och Ari Benjamin Meyers T.451 tar bokstavligen publiken med på en resa som börjar med en konsert i Stadsbiblioteket vid Sveavägen. Där framförs den konsertsvit för stråkar, harpa och slagverk som Bernard Hermann skrev utifrån sin egen originalmusik till Truffauts film.

Färden fortsätter sedan med tunnelbanan till Hjulsta och därefter vidare till utvalda miljöer i Tensta - vattentornet, en lägenhet i miljonprogrammet, ett litet trähus från 1700-talet och en skogsglänta.

Längs vägen möter publiken musik, scener och karaktärer ur filmen, bl a brandmannen Guy Montag med kollegor, samt Clarisse och Linda.

T.451 är precis som Truffauts film en slags dystopi, och ett framtidsscenario där vissa delar redan slagit in, men det är framför allt en hyllning till litteraturen, konsten, kunskapen, demokratin och till rätten att tänka själv.


Dominique Gonzalez-Foerster (f. 1965, bosatt i Paris) tillhör samtidskonstens internationellt verksamma konstnärer. Hon räknas till en av den "relationella estetikens" viktigaste föregångare - en socialt inriktad konst med tonvikt på mänskliga relationer och social interaktion.


Ari Benjamin Meyers (f.1972, bosatt i Berlin) är en amerikansk kompositör och dirigent med klassisk skolning. Hans arbete omfattar bl a kompositioner för teater, film, opera och dans samt kammarmusik. I sina konsertframträdanden är han ofta aktör i vidare bemärkelse och är dessutom verksam på den experimentella musikscenen i Tyskland.


Praktisk info till allmänheten/publiken inför framförandet söndag 27 maj:

Biljetterna är gratis för alla och kan hämtas ut på både på Tensta konsthall och Stockholms stadsbibliotek.
Tensta konsthall: Fr o m tisdag 8 maj.
Stockholms stadsbibliotek: Fr o m måndag 14 maj.

Start kl 14.00 i rotundan på Stockholms stadsbibliotek. Publiken vägleds sedan genom föreställningen/promenaden av guider som också är medaktörer. Hela verket pågår i ca 4 timmar och avslutas nära Tensta konsthall ca kl 18.00. På konsthallen serveras därefter mat och dryck till självkostnadspris för publik, deltagare/aktörer och andra.

Evenemang inför T.451:

Konstnärsföreläsning på Tensta konsthall. Dominique Gonzalez-Foerster och Ari Benjamin Meyers.
Tisdag 8 maj, kl 18.30 på Tensta konsthall

Filmvisning på Stadsbiblioteket. François Truffauts film Farenheit 451
Onsdag 23 maj kl 18.00 i aulan bakom Stadsbiblioteket. Adress: Odengatan 61 D. Se skyltning. Fritt inträde, ingen förbokning, först till kvarn. Speltid: 122 min. Språk: engelska med svensk textning

T.451 är ett samarbete mellan Stockholm konst och Tensta konsthall, och produceras av Stockholm konst. Projektet genomförs med stöd av Stadsbiblioteket, Tensta bibliotek och Einar Mattsson AB. Tack till Storstockholms brandförsvar, Kamratföreningen Röde Hanen, Kurdiska föreningen Spånga och Stockholms Stadsmuseum.

 

Till Tensta konsthalls webbplats.

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.