Invigning av Katarina Eismanns konst i Skarpnäck. Välkommen!

Med start lördag 9 februari kl 13.00 och en månad framåt projiceras en stor klocka – från tak till golv – i entrén i bostadshuset på Skarpnäcks allé 48. Vi på Stockholm konst inviger verket i samarbete med Stockholmshem och konstnären finns självklart på plats. Vi ses på lördag!

Katarina Eismanns konstverk Här och nu handlar om tid och plats. Den animerade klockan går hälften så fort som ett vanligt ur – ett varv motsvarar 24 timmar och visar ljusets alla skiftningar i olika väderstreck med en nästan oändlig färgrikedom. Visaren utgörs av en tårtformad utblick mot närområdet i Skarpnäck, med människor och trafik som passerar.

Katarina Eismann har utformat Här och nu särkilt för entrén vid Skarpnäcks allé. Det stillsamma verket använder sig av det faktum att ljuset - och därmed färger - skiftar över hela jorden, och självklart också på den plats där vi själva råkar befinna oss i förhållande till solen. Tidpunkt, årstid och klimat men också bebyggelse, som den i Skarpnäck, påverkar ljus och färg.

Skarpnäcks allé nr 48 är en central adress i området där många människor passerar under olika tider på dygnet. Här blir själva den långsamma förändringen i verket - oändliga variationer av färg och ljus genom Katarina Eismanns dygnsklocka - tydligast för den som återkommer till platsen ofta och efter några timmars mellanrum.

Katarina Eismann är född 1958 och utbildad vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Sedan 30 år tillbaka arbetar hon med rörlig bild och digitala medier. Processer och samarbeten, både svenska och internationella, är framträdande i hennes konstnärliga verksamhet liksom gestaltningen av offentliga rum och platser. http://katarinaeismann.se/


Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.