Invigning av konst vid Hjorthagens IP. Välkommen!

På fredag den 14 juni kl. 12.00 invigs Elle Klarskov Jørgensens konstnärliga gestaltning LIGHT HOUSE IO vid Hjorthagens IP. Konstverket invigs under högtidliga former med trumpetfanfar och tal av konstnären och Stockholm konsts chef Mårten Castenfors. Allmänheten är varmt välkommen!

Elle Klarskov Jørgensens konstverk består av en cylinderformad skulptur som är placerad vid entrén till idrottsplatsen. Konstnären har inspirerats av gasklockorna i området och har haft deras formspråk som utgångspunkt.

Cylinderbyggnaden i aluminiumplåt kan liknas vid ett hus, med konformat tak och flera öppningar. På natten kommer den att lysas upp inifrån - ett ljus som även sprider sig till området i närheten. Skulpturen är målad randigt i grafitgrå och neonrödrosa. Invändigt är den illgrön.

Konstverket är döpt efter en av Jupiters månar, Io. Tanken är att det ska fungera som en visuell markering på platsen och skapa ett särskilt rum omkring entréområdet.

Elle Klarskov Jørgensen är född 1958 och är bosatt och verksam i Köpenhamn. Hon är utbildad vid Kungliga Danska Konstakademin. Jørgensens verk undersöker ofta spänningsfältet mellan arkitektur, konst och vardag. Hon har haft flera separatutställningar och har även deltagit i samlingsutställningar i till exempel Sverige, Danmark, USA och Tyskland.


Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.