Invigning på Rio

För några månader sedan kom boken om Annika Karlsson Rixons fotoprojekt Här är vi, och nu är det dags för invigning av den konstnärliga gestaltningen på äldreboendet Rio.

Annica Karlsson Rixon fick det konstnärliga gestaltningsuppdraget för Stockholms, Sveriges och norra Europas första seniorboende för hbtq-personer på Gärdet i Stockholm, och har här skapat verket Här är vi, ett kollage av porträtt och en fototapet som sträcker sig genom seniorboendets samtliga våningsplan. Här är vi är en hyllning till de hbtq-pionjärer ur tidigare generationer som genom modiga val i sina personliga liv banat väg för ett öppnare och tolerantare samhälle. 

På Annica Karlsson Rixons fotoväggar vid hissarna på varje våningsplan, framträder dessa män och kvinnor i ett frodigt grönt vårlandskap, en miljö som ska skänka inspiration och glädje i 1980-talshusets långa korridorer och lätta upp de långa och kalla vintrarna. Människorna på fotografierna är alla i övre medelåldern eller äldre, precis som de boende på Rio. Först ser vi dem på avstånd men högre upp i huset, där hbtq-boendet finns, kommer gestalterna närmare. Totalt omfattar verket 19 fotografier.

Annica Karlsson Rixon är född 1962 i Göteborg, bor och arbetar på Brännö och i Stockholm., Fotografi är hennes huvudsakliga medium och identitetsskapande ett återkommande tema i hennes arbete. Hon är internationellt verksam sedan början av 1990-talet och finns representerad på bland annat Moderna museet, Göteborgs konstmuseum och Malmö konstmuseum. 

Tisdagen den 29 april kl 11 är det samling i restaurangen på Sandhamnsgatan 6-8 där äldre- och ytterstadsborgarrådet Joakim Larsson inviger fastigheten Rio 6 och den konstnärliga gestaltningen. Tal av bland andra konstnären Annica Karlsson Rixon själv. Dryck, tilltugg och trumpetfanfar förgyller invigningen. Allmänheten är välkommen!

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.