Invigning under Essingebron

Albin Karlsson har för den nya Brovaktarparken under Essingebron skapat ett träd av aluminium med tryckluftsdrivna blommor. Onsdag 18 december invigs både verket och parken med glögg och fanfarer. Allmänheten är välkommen!

Albin Karlssons konstnärliga gestaltning för Hornsbergs strand består av ett 8 meter högt träd, gjutet i aluminium, som är placerat under den stora Essingebron på nordvästra Kungsholmen. På trädets grenar slår ett 30-tal blommor ut.

Trädet är ”härjat och hamlat, återskapat och ihopsytt av svetsen, fossilt och förstenat”, beskriver konstnären själv poetiskt sitt verk. Blommorna är tryckluftsdrivna, vilket gör att de slår ut i blom en stund för att sedan sluta sig och sakta dra sig in igen. Trädet, som är klättringssäkert upp till 4 meter, står i skuggan av bron, i ett slags artificiellt landskap.

 Detta är samtidigt en invigning av själva parken som tillkommit för att man ska kunna promenera runt Kungsholmen utmed vattnet. Med grå och svart sprängsten i kassar och betongvägar ner mot vattnet är det en sträng miljö som ändå ger möjlighet till passage.

Onsdag 18 december kl 13 är det invigning. Stockholm konsts chef Mårten Castenfors hälsar välkommen, kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt klipper det röda bandet. Konstnären finns också på plats liksom landskapsarkitekt Ewa Reuterbrand, Exploateringskontoret. Tre trumpetare står för fanfaren och det bjuds på glögg och pepparkakor.

Albin Karlsson är född 1972 i Huddinge och är i dag bosatt och verksam i Stockholm. Han är utbildad på Konstfack bland annat och har deltagit i flera utställningar, både i Sverige och till exempel i Tokyo och New York.


Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.