Konstinvigning med dans och äpplen i Kristinebergs slottspark

På fredag den 11 oktober kl 15-17 blir det konstfest med musik, dans och äppelkaka i Kristinebergs slottspark. Kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt inviger både parken och konstverk av Ebba Matz och designgruppen Front. Allmänheten är varmt välkommen!

Konstverken och parken invigs gemensamt och konstnärerna finns på plats. Det blir ett späckat program med dans, musik och högläsning, och dessutom bjuds det på äppelkaka, bakad av äpplen från parken

Ebba Matz tre konstverk består av ett övergivet växthus där man kan slå sig ned och hitta lugnet, en danspaviljong för nöje och förlustelse och en trappa, som är en spegling av idrottsplatsens läktare.

Konstnären har tänkt sig en fiktiv vaktmästare som har bott i slottet i flera sekel och som fungerar som ett minne av olika händelser som har utspelat sig i parken. Växthuset, danspaviljongen och trappan är tre byggnadsverk som denna vaktmästare egenhändigt har uppfört.

Växthuset är placerat i äppelträdgården, det är femkantigt och har gjutits i brons. Tanken är att växthuset ska ses som en rest av ett tidigare orangeri som har funnits i parken. 

Trappan är placerad i ekparken och där kan man sitta och titta ut över idrottsplatsen.

Danspaviljongen är en plats för dem som vill synas. Tanken är att den ska fungera som en lättillgänglig dansbana och scen.

Ebba Matz är född 1963 i Leksand och bosatt och verksam i Stockholm. Hon är utbildad vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm och har haft flera separatutställningar i Sverige, Berlin och Warszawa. Dessutom har hon deltagit i grupputställningar bland annat i Paris, på Ystads konstmuseum och Tekniska museet i Stockholm.

 

Designgruppen Front fick i uppdrag att ta sig an parkens entrémarkörer vid de fyra olika entréerna. De valde att arbeta med parklyktor, ett vardagligt ting, men den här gången på ett annorlunda sätt. Lyktorna är som jättelika plantor som böjer sig för vinden och sträcker sig mot solen.

Med parklyktorna vill Front förstärka känslan av att parken är en magisk plats. Hit går folk för att motionera, vila, ha picknick och leka med sina barn. Det är således en speciell plats för många.

Lyktorna växer i klungor och lutar sig mot varandra eller över gångvägen. Vissa är höga och andra är låga. Varje lykta har en egen karaktär och individualitet. Även själva ljusgloberna har en speciell form. Istället för de vanliga klotrunda är de istället mer oregelbundna och nästan droppformade.

Designgruppen Front består av Sofia Lagerkvist, Charlotte von der Lancken och Anna Lindgren. De träffades på Konstfack i Stockholm, där de pluggade industridesign. De har belönats med flera priser för sin innovativa design och har bland annat samarbetat med Ikea och Höganäs.

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.