Konstnär för en dag

Under sportlovsveckan fylls Stadsmuseet av kultur för barn och unga. Liljevalchs/Stockholm konst erbjuder chansen att prova på att vara konstnär för en dag och ordnar workshopar för barn med fyra nordiska konstnärer. 

Vecka 9 är det sportlov i Stockholm och på Stadsmuseet arrangeras KUL1415, där barn och unga kan ta del av ett stort kulturutbud och själva delta i skapandet.

Liljevalchs/Stockholm konst medverkar förstås och arrangerar tillsammans med fyra av Nordens mest spännande samtidskonstnärer en workshop för att utforska vad barn själva önskar sig när de vill ha konst. Vad vill de leka med? Var? Och vilka former önskar de sig att vila mot när de inte vill vara aktiva, utan gå undan och vara ifred?

Den bokningsbara workshopen vänder sig till barn, 4-9 år gamla. Eftermiddagens drop in-workshop är öppen för alla barn och unga till och med 18 år. Den 24-25 februari är det konstnärerna Samir Alj Fält och Elisabeth Billander som leder arbetet och den 26-27 Jonas Nobel och Karoline H. Larsen.

Barnens önskningar och material kommer under 2015-16 att utgöra kunskapsunderlag för arbetet med offentlig konst för barn i Stockholm. Både av permanent och mer tillfälligt slag. 
Resultatet av workshopen presenteras med en miniutställning på Kulturhuset eller Liljevalchs under våren. Siktet är inställt på en färdig skulptur vid någon av Stockholms badplatser till sommaren 2016.

Under veckan kommer Stadsmuseets alla våningsplan att fyllas med en rad aktiviteter, workshopar, film, musik och teater för och med barn 0-15 år. Man kan lyssna på koreansk pop eller göra sin egen film, skapa i verkstäder och ateljéer, prova streetdance och olika instrument, sjunga tillsammans med Kulturskolan eller jonglera med Clowner utan gränser.

Vuxna är också välkomna – men bara i barns sällskap. Stadens bostadsbolag (Familjebostäder, Svenska Bostäder och Stockholmshem) ordnar bussturer från sex olika platser till Slussen och hem igen på eftermiddagen.
Veckan avslutas på lördagen den 28 februari med en spektakulär digital graffiti-show på husets fasad - och en sprakande eldshow klockan 18.

Läs mer på www.kul1415.se/kul-huset/

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.