Konstsatsning i Vårberg

Beth Laurins skulptur "Uppåt" är en berest figur. Under sommaren sågs den ses vid Observatorielunden och nu får den en ny tillfällig placering i Vårbergs centrum. Invigningen är en symbolisk start för Stockholms konstsatsning i Vårberg – 16 miljoner kronor till ett enskilt konstverk.

Det är pengar från utvecklingen av Hagastaden som möjliggjort denna Stockholms stads största satsning på en enskild konstnärlig gestaltning. 16 miljoner kronor avsätts till verket i Vårberg som skall utses genom en internationell tävling. 

Satsningen är också en del i stadsutvecklingsprojektet Fokus Skärholmen där fler än 4 000 nya bostäder planeras och därtill skolor, förskolor, mötesplatser, parker och grönområden.

Inbjudan till tävlingen kommer att gå ut i början av november och annonseras i internationella medier. En jury väljer sedan ut en handfull konstnärer som får skissa på förslag. Målet är att kunna presentera en vinnare i början av sommaren 2018.

– Just nu pågår arbetet med att ta fram ett tävlingsprogram och i detta är vi i dialog med lokala aktörer i Vårberg. Vår ambition och förhoppning är att den framtida konsten skall förankras hos både medborgare och platsen, att alla ska bli nöjda och inse konstens underbara kraft i stadsutvecklingen, säger chefen för Stockholm konst, Mårten Castenfors.

Invigningen i Vårbergs centrum sker på torsdag den 28 september kl 12.30.

Beth Laurins skulptur "Uppåt" är en förstoring av en mindre (cirka 13 cm hög) skulptur från 2006. Skulptur I, som den då kallades, var en i en serie om fyra med olika uttryck för känslotillstånd. "Uppåt" är den enda som förstorats men annars har flera nygjutningar av de mindre gjorts genom åren och sålts till privatpersoner.

Förstoringen beställdes av Stockholm konst och gjordes 2015 av Beth Laurin med assistans av skulptören Niclas Malmström. Skulpturen är 130 cm hög och gjuten i brons. Den kommer att stå i Vårberg några månader och sedan flyttas till en permanent plats som ännu inte är bestämd.

Beth Laurin är född 1935 och utbildad vid Konstfackskolan och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hon debuterade på Galleri Mejan 1974 och har genom åren haft en rad offentliga uppdrag, till exempel Roligt i tuben, en bildserie från 2008-10 i Slussens och Fridhemsplans t-banestationer. 2009 visades en stor retrospektiv på Konstakademien och i år har hon fått ett av Stockholms stads kulturpriser. Priset delades ut i Stadshuset den 18 augusti.

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.