Landkrabbor vid Långsjön

Långsjöbadets besökare får nya vänner att titta på och leka med. Tre rosa landkrabbor av Amalia Årfelt har lämnat vattnet för stranden. Invigning sker den 29 augusti.

Tre landkrabbor har kravlat sig upp ur vattnet vid Långsjöbadet. En står på sandstranden och tittar mot sjön, de två andra står tillsammans en bit bort, på gränsen mellan strand och land. De rosa figurerna är en sammanslagning av krabba och mänsklig varelse, och de kan tittas på, sittas på, matas och pratas om och med.

Att det blev just landkrabbor har barn som badar och leker i området haft stort inflytande över. Genom deras engagemang för Långsjöbadets grodor ville politikerna att någon form av barnskulptur skulle skapas som uppmärksammade detta. Barnen deltog i workhopar på Kulturhuset i vintras, vilket alltså nu resulterat i Långsjöbadets nya skulpturer.

Amalia Årfelts första Landkrabba, som är mor till de tre vid Långsjöbadet, tillkom för några år sedan för en av de årligen återkommande skulpturutställningarna på Landsort. En landkrabba kallar vi ju den som trivs bäst på land men skulpturen Landkrabba trivs både på land och i vatten.

Urmodern är ganska tunn och smäcker i både kropp och ben. Landkrabborna vid Långsjön är mer robusta och grövre i kroppen, eftersom de ska hålla både för livlig lek och tidens tand. Figurerna, som är cirka 35 cm höga och vägar runt 120 kg, ska stå ute året om och ge badets besökare ett extra nöje.

Lördagen den 29 augusti kl 10 inviger Stockholm konsts chef Mårten Castenfors landkrabborna under medverkan av konstnären.

Amalia Årfelt är född 1969 och utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hon har haft flera separatutställningar i Sverige, under 2015 såväl på Galleri Cupido i Stockholm som i Falun och Åkersberga, och har även deltagit i samlingsutställningar som Open Art i Örebro och på Landsort där Landkrabba första gången visades. Bland hennes offentliga arbeten finns förskolan Nyckelpigan i Saltsjöbaden, sugga och kultingar för Skansen och SFI:s barnfilmspris Gullspira. I hennes bildvärld dominerar djuren, i såväl måleri och grafik som skulpturer. 

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.