Lindfeldts gosse till Skarpnäck

Skarpnäck får en ny skulptur på fredag när Berit Lindfeldts monumentala gosshuvud invigs på sin plats vid kulturhuset. Allmänheten är välkommen till ceremonin klockan 11.


Berit Lindfeldts verk Gossen/Är du prins i någon saga? kommer att stå vid Skarpnäcks kulturhus på Skarpnäcks allé. På fredag den 29 augusti kl 11 inviger kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) skulpturen, till sedvanliga trumpetfanfarer. Stadsdelsnämndens ordförande Kristina Lutz (M) liksom Stockholm konsts chef Mårten Castenfors medverkar.

Berit Lindfeldt (f. 1946) ägnades en stor utställning på Liljevalchs i våras. Där kunde man direkt i skulpturhallen möta den 1,4 meter höga bronsskulpturen Är du prins i någon saga? från 2005. Det monumentala gosshuvudet finns också som en del i hennes minnesmärke till Astrid Lindgren, Källa Astrid.

"När jag började arbetet med huvudet var upprinnelsen att jag ville utmana mig i storlek", berättade Berit Lindfeldt i katalogens intervju. "Jag hade ingen förlaga utan ville se vad jag hade för porträtt inne i mig."

Nu har en ny gjutning och en ny patinering gjorts av huvudet som därför dateras till 2014. Placeringen i Skarpnäck är en del i Stockholm konsts satsning på att berika ytterstaden med minst ett bra offentligt konstverk om året. Förra året sattes Charlotte Gyllenhammars In waiting upp i Farsta centrum.

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.