Minnesmosaik på Mariahemmet

Erstaklippans gamla byggnader har inspirerat Folkform till Minnets mosaik på Mariahemmet i Enskede. Symboler från Ersta kyrka används för fondväggens mönster medan broderade tygvåder framträder som textila glasfönster. Marie Beckman har med Luftrum skapat en lugn innergård med växter och skulpturer där ljus och speglingar skapar rörelse.

Dalen 20 i Enskede är ett servicehus från 1979 som nu byggts om till vård- och serviceboendet Mariahemmet med Ersta Diakoni som hyresgäst. Med ledord som omtanke, meningsfullhet, minnen och kreativitet har Marie Beckman exteriört och designduon Folkform (Anna Holmquist och Chandra Ahlsell) interiört svarat för de konstnärliga gestaltningarna. Lördagen den 23 augusti är det invigning.

Kusten och minnesbilder av skärgårdens stillhet har varit tema när keramikern Marie Beckman har arbetat med den lilla innergården. Bordets blanka yta som speglar himlen, på bordet tre båt- eller klyftformade vita betongskulpturer. Tre höga cylindrar som "trädstammar" i högbränd svart stengodslera; klyftformen återkommer i stammarnas reliefytor och framhävs av belysning. Växter som förändras långsamt och inte gör så mycket väsen av sig, mossa, smultron, timjan.

Folkform använder för inredningen av ett samlingsrum formelement som de hittat i de gamla byggnaderna på Erstaklippan och tar därmed med en del av historien till den nya platsen. I mönstret på rummets fondtapet lyfter de fram symboler knutna till Ersta Diakoni och hur symbolerna används för att förstärka gemenskap och tro. Väggen kompletteras med tunna broderade textilvåder, där olikfärgade tyger mot en transparent grund får ljuset att silas som genom ett textilt glasfönster. Handarbetets Vänner (HV) har utfört broderiarbetena.

Duon har utöver denna inredning skapat ett nytt altare, i vitlaserad ask. Framsidan har ett reliefmönster med stiliserade korsformer som smälter samman med fondväggens mönster.

Designduon Folkform bildades 2005 av Anna Holmquist (född 1978) och Chandra Ahlsell (född 1973) som möttes under utbildningen i industriformgivning på Konstfack. De utforskar gärna skilda material och deras hantverksskickligt utförda verk vill förmedla en berättelse till betraktaren. De finns representerade i Nationalmuseums designsamlingar och skapade bland annat skåpserien Masonite: Memoriam för Svenskt Tenn, där inslag av 80 år gammalt material påminde om 1900-talets folkliga byggfavorit.

Keramikern Marie Beckman är född 1960 och utbildad på norska konst- och designhögskolan i Bergen. Hon bor och arbetar utanför Skara. Förutom en rad separat- och grupputställningar i Sverige har hon deltagit i utställningar i bland annat London, Rom, Ljubljana och Helsingfors. För simhallen Arena Skövde har hon gjort pelare och för Västergötlands museum en labyrint i keramik. 

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.