Muralmålningen invigs

På torsdag den 15 september invigs den 100 kvadratmeter stora målningen på Brunskogsbacken 40 i Farsta Strand. Gruppen från franska konstnärskooperativet CitéCréation har på väggen placerat in djur, natur och företeelser från omgivningarna. 

Projektet är ett unikt samarbete mellan Familjebostäder med hyresgäster, Stockholm konst och franska konstnärskooperativet CitéCréation som sedan 1978 har målat cirka 650 monumentala fresker i flera länder och världsdelar. Väggen i Farsta Strand är deras första uppdrag i Sverige.

Målet är att muralmålningen ska skapa identitet och igenkänning. Motivet utgår från vad hyresgäster har berättat om området och varför de trivs här. Nu får väggen berätta hyresgästernas historia.

På bilden syns sjön Magelungen med sitt rika fågelliv. Hyresgäster har också berättat om kräftfiske, roddbåten, fotbollslag och den goda Farsta Strandsmackan. Konstnärerna har även inspirerats av den röda färgen och snickarglädjen som återfinns på tidig 1900-talsbebyggelse i Farsta Strand.

Torsdagen den 15 september kl 15 är det dags för invigning. Stockholm konsts chef Mårten Castenfors inleder och hälsar välkommen innan kultur- och stadsbyggnadsborgarråd Roger Mogert (S) invigningstalar. Han var den som först väckte idén om en muralmålning med CitéCréation, sedan han stött på deras arbeten i Frankrike.
Också CitéCréations konstnärlige ledare Halim Bensaïd framträder och berättar om hur man arbetar. Familjebostäders vd Anette Sand avslutar ceremonin och klipper band. Allt förstås till fanfarer av Stockholm konsts trogna trumpetare.

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.