Ny filmvisning vid Brunkebergstorg

Nu är det dags för etapp två i Next Stop Brunkebergstorg, den nya visningsplatsen för rörlig bild och ljud. Från den 16 november kan besökarna se Karl Holmqvists textbaserade videoverk #FLU$$CH på väggen bakom Kulturhuset.


Den tidigare så ödsliga platsen Brunkebergstorg har under året omgestaltats för att bli ett levande och attraktivt stadsrum med uteserveringar, evenemang och kulturaktiviteter.

"Next Stop Brunkebergstorg", en ny semipermanent visningsplats för rörlig bild invigdes i januari 2017 med konstnärsduon Nathalie Djurberg och Hans Berg. Nu är det dags för del två. Från den 16 november till och med den 29 december kommer besökarna ha möjlighet att se Berlinbaserade konstnären Karl Holmqvists verk #FLU$$CH. Filmvisningen sker varje dag kl 15–24.

Karl Holmqvist är född 1964, bosatt och verksam i Berlin. Han arbetar i sin konst med text och ljud och gör också ofta readings och performances. Så här beskriver han själv det aktuella verket:
Titeln #FLU$$CH är flertydig, som att spola rent eller tvätta bort, som hjärntvätt, men det kan också betyda att ha mycket pengar, att vara "på spendersidan". #FLU$$CH är en trettio minuter lång spoken word-dikt som repeterar fraser tagna exempelvis från samtida politiska slogans, popkultur och konstnärskollegors verkstitlar.

Initiativet, "Next Stop Brunkebergstorg", genomförs i samarbete mellan Stockholm konst och Filmregion Stockholm-Mälardalen genom projektet Smart Kreativ Stad. Syftet är att skapa en semipermanent plats för rörlig bild och ljud i staden, en plats där skiftande konstprojekt kan visas under en längre period.

– Karl Holmqvists installation kommer sannolikt överraska många på en plats där de tidigare inte förväntat sig att möta konst men som nu mer och mer etablerat sig som en plats där mycket händer. Förra årets verk av Nathalie Djurberg och Hans Berg var lysande, så det känns väldigt fint att nu få ta del av uppföljningen, säger Roger Mogert, kultur- och stadsbyggnadsråd i Stockholms stad samt ordförande för Filmregion Stockholm-Mälardalen.

Smart Kreativ Stad är ett stadsutvecklingsprojekt i Stockholmsregionen 2015–2020 med fokus på rörlig bild och digitala medier. Projektet drivs av Filmregion Stockholm-Mälardalen i samarbete med medlemmar och partner inom ett brett spektrum av branscher.

”Next Stop Brunkebergstorg” #2 genomförs i samarbete med Stena Fastigheter och Downtown Camper by Scandic.

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.