Ny muralmålning på Södermalm

En gavelvägg på Ragvaldsgatan 18A på Södermalm är det tredje muralprojektet under året för Stockholm konst. Gatukonstnären Amara Por Dios har gett väggen färg och mönster med association till växtlighet.

Denna gång är det en privat värd, en bostadsrättsförening, som Stockholm konst och Södermalms stadsdelsförvaltning samarbetar med. Väggen, som ligger nära Södra Latin, vetter mot Kvarngatsparken och ligger lite undanskymd.

Nu har förvaltningen rustat upp parken, träd har tagits bort för att ge mer luft och ljus och öka tryggheten. Belysningen har flyttats så att den lyser upp parken bättre. Gungor och parksoffor har bytts ut, och nya växter kommer att planteras ut.

I samband med upprustningen har Stockholm konst gett Amara Por Dios uppdraget att med en muralmålning ge väggen ett estetiskt värde.

Invigning blir det söndag den 12 november kl 14. Projektledare från Stockholm konst är Frida Cornell.

Motivvalet var inte alldeles enkelt, eftersom ytan att måla på är nederdelen av två fasader och ett träplank däremellan. Amara Por Dios valde bort figurer och ansikten för att framhäva helheten och har gjort ett organiskt mönster där växtrankor slingrar och blommor knoppas.

– Jag vill att ungdomarna ska inspireras av målningen. Motivet symboliserar att växa och grönska som person, säger konstnären som själv har gått på Södra Latin.

Amara Por Dios är född 1988 i Stockholm och delar sin tid mellan Stockholm och London där hon bor sedan fyra år och utövar sin gatukonst. 2015 deltog hon i gatukonstprojektet OMSTart på Slussen, där Kolingsborg bemålades av en rad graffitikonstnärer före rivningen. Hon har också gjort en stor muralmålning på Kronobergsgatan.

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.