Nyinvigning av Ernst Billgrens Kyrka i Hökarängen. Alla välkomna!

Nu är det dags för invigning av offentlig konst igen! Den här gången är det Ernst Billgrens Kyrka som får en ny plats i Nisses park i Hökarängen. På torsdag den 11 oktober kl. 15 blir det invigning med trumpetfanfar och tal av kultur- och fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt bland annat. Alla är välkomna!

Ernst Billgrens bronsskulptur får nu en permanent plats i Hökarängen, som en del i Stockholm konsts strävan att nå ut med bra samtidskonst i förorterna. Kyrkan har fått en ny granitsockel som har sponsrats av Stockholmshem.

Kyrka har hittat hem och får en plats "mitt i byn" där invånare och besökare kan beskåda den. Konstverket tillkom år 2000 och köptes in år 2009 till staden av Stockholm konst. Mellan juni och oktober 2010 stod den placerad på Skeppsbron, nedanför Stockholms slott och Storkyrkan för att uppmärksamma kronprinsessbröllopet.

Verket är gjutet i brons, och mäter 3,5 meter på längden, 2,1 meter på bredden och är 2,5 meter högt samt väger ca 3 ton. Bronskyrkans tvillingtorn har en klocka i varje torn, om än på spännande glid i snön.

- Kyrka är en skulptur där det snödämpande ljudet av kyrkklockor är motivet, om man har livlig fantasi kan man nästan höra dem, sade Ernst Billgren när konstverket avtäcktes 2010.

Ernst Billgren är född 1957 och utbildad vid Valands konsthögskola i Göteborg. Han är en av landets mest uppmärksammade nu levande konstnärer. Sedan 1997 är han medlem i Konstakademien.

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.