Okänt djur på spåren

Spåren av ett okänt djur som avverkat och monterat ned ett träd av stavmoduler är scenariot i Jakob Robertssons verk för förskolan Frimurarvägen i Bredäng. En stubbe, ett bo och en väggrelief utgör de tre delarna.


När bygget av förskolor görs kostnadseffektivt genom variation på en grundmodell, använder Stockholm konst samma idé för att få konstpengarna att bättre räcka till. Jakob Robertsson, keramiker i botten, fick det konstnärliga gestaltningsuppdraget för förskolorna på Frimurarvägen i Bredäng och Stångholmsbacken i Skärholmen.

Här har han skapat ett tema med variationer: varje förskola har fått konst i sina två entréer och på varje förskolegård står en skulptur. Konstnären ville göra steget kort mellan barnens egen lek och konsten och utgick från ett välbekant material - de så kallade kaplastavar som förskolebarn i Sverige leker med dagligdags. Stavarna är tunna, lätta och tillverkade i trä.

De tre verken förenas av berättelsen om det okända djuret som barnen kan associera kring och bygga vidare på. Ute på gården står bara en stubbe kvar av trädet, i lagom lekhöjd för barnen. Stubben är av blästrad och pulverlackad aluminium. Inne i förskolan hänger ett stort bo av kaplastavar som det okända djuret byggt av virket. I den andra entrén finns en väggrelief, med fåglar och hus från området som balanserar på ett bilvägsmönstrat stativ.

Förskolan i Skärholmen invigdes i november 2014 och den 21 maj kl 11 är det dags att inviga Bredängs variant på temat. Titlarna är Stubbe, Kapla-bo och Här kommer Kalle blåmes! Projektledare har varit Päivi Ernkvist

Jakob Robertsson är född 1971, bosatt och verksam i Stockholm och utbildad vid Konstfack i Stockholm. Han är medlem i konsthantverksgruppen We work in a fragile material (WWIAFM) och har medverkat i deras utställningar i Sverige och utomlands. Senaste soloutställningen var A moment in time som visades i Höganäs, Eskilstuna och Gustavsberg. I februari deltog han i Örnsbergsauktionen 2015.

Verkstitel: Här kommer Kalle blåmes!; Kapla-bo; Stubbe
Material/Teknik: Kaplastavar, aluminium
Beställare: SISAB
Projektledare: Päivi Ernkvist/Stockholm konst

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.