Rågsved får muralmålning i blått

En 150 kvadratmeter stor gavelvägg på Stövargatan 71 i Rågsved ska om några veckor ha förvandlats till ett konstverk signerat Linnea Rygaard. 200 liter färg i sex nyanser av blått använder hon för sin målning som knyter an till 1950-talets geometriska mönster. 

Familjebostäder arbetar med konst som ett led i att skapa en god boendemiljö. Förra året genomfördes bolagets första muralmålning på en vägg i Farsta, även då i samarbete med Stockholm konst. Nu har turen alltså kommit till Rågsved där Linnea Rygaard gör sin första målning på en husfasad. Hennes målningar är ofta stora men hon har inte tidigare arbetat i det här formatet.

Området kring Stövargatan har redan gjorts vackrare genom att de boende planterat utanför portarna och ungdomar skapat mosaikväggar på miljöstugorna. Gavelväggen ligger vid en trappa ned mot gångvägen från tunnelbanan och målningen dyker upp som ett smycke för den som närmar sig.

Linnea Rygaard har lånat detaljer från husen omkring, vridit och vänt på dem. Motivet är abstrakt samtidigt som det är föreställande genom de arkitektoniska elementen som med centralperspektivets hjälp bildar en helhet. Sex nyanser av blått används, från en djup midnattsblå till en ljus, nästan vit nyans.

– Jag ville åt en känsla av rymd som kunde kontrastera mot det strikta motivet, säger konstnären.

Fasadmålningen invigs tisdagen den 10 oktober av kultur- och stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert.

Linnea Rygaard är född 1990 i Göteborg och utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och Skowhegan School of Painting and Sculpture i Maine, USA. I april visades hennes stora målningar på Cecilia Hillström Gallery. Ett halvårs stipendievistelse vid Cité Internationale des Arts i Paris under våren 2017 ska utmynna i en soloutställning på Konstakademien våren 2018. 

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.