Sagoaktiga foton i Farsta

Elever som spelar teaterklassikern Alice i underlandet, matlagningspersonal som poserar som ett stolt team, en flicka med elgitarr ensam på scen… I nio stora fotografier utgår konstnären Tova Mozard från miljöer och människor i Farsta grundskola men skapar scener som har något sagoaktigt över sig.

Kvickentorpsskolan, Hästhagsskolan och Adolf Fredriks musikklasser på Farstavägen har i höst slagits samman till Farsta grundskola/Adolf Fredriks musikklasser. Gestaltningen i de nya lokalerna består av nio fotografier som placerats på sex olika platser i skolan.
Alla bilderna är tagna i skolans aula och aktörerna är barn och lärare från skolan. Bilderna är iscensatta och har improviserats fram tillsammans med de medverkande.

– Jag vill spegla scener och människor från en skolmiljö men på ett fantasifullt och abstrakt sätt, i ett skimmer där scenen får händelser och människor att framträda mer betydelsefulla och upphöjda, förklarar Tove Mozard.

Fotografierna har titlar som Drömmarnas afton, Smoke on the Water och Nyckelbäraren, här finns rökmaskiner, strålkastare, scenkostymer och poserande. Både ljussättning och innehåll har något teatralt och sagoaktigt över sig.
Konstnären hoppas att bilderna ska förmedla kraften i fantasin som en slags ventil från verkligheten som ibland kan bli övermäktig.
Alla titlar: Nyckelbäraren, Smoke on the Water, Love Song, Paus, Först maten sen moralen, Underlandet, Drömmarnas afton, Faller en faller alla (två har samma titel).
Beställare är Sisab och projektledare Paola Zamora från Stockholm konst. Invigningen sker den 8 september.

Tova Mozard är född 1978, bosatt i Stockholm och utbildad vid Konsthögskolan i Malmö och som gäststudent vid UCLA School of Art i Los Angeles. Hon arbetar främst med foto, videoverk och film och hon närmar sig gärna verkliga händelser och platser genom iscensättning och regi. Hon har haft en lång rad separatutställningar och deltagit i grupputställningar i Sverige och i exempelvis Zürich, Paris och Barcelona. 2012 hade hon sin första stora utställning på Hasselblad center i Göteborg.

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.