Skärholmen första hållplats för Ljudbänken

I sex veckor kommer konstnären Catti Brandelius kärlekssång "Bara stjärnorna" att strömma ur en ljudbänk vid Sätradalsparken i Skärholmen. Det är första delen i ett treårigt projekt där sex konstnärer inbjuds att skapa ljudkonst för olika platser i Stockholm.


Ljudbänken är ett tillfälligt och ambulerande konstprojekt med fokus på Stockholms ytterstadsområden. Det är ett samarbete mellan Stockholm konst och Audiorama, ett rum för ljudkonst, som initierar och driver projekt med inriktning på samtida ljudkonst och musik.

Svenska och internationella ljudkonstnärer är inbjudna att producera ett platsspecifikt verk var som monteras i ljudbänken. Sammanlagt blir det sex konstnärer.

Stockholm konst gav designern och möbelformgivaren Jonas Wahlström uppdraget att tillverka en bänk som kan rymma uppspelningsutrustning samt möjligheter till drift. Träet i bänken kommer från almar i Humlegården, en tanke är att bänken vid något tillfälle ska kunna placeras där.

Ljudbänken aktiveras och visas en gång på våren och en gång på hösten, sex veckor vardera på olika platser i Stockholm. Projektledare från Stockholm konst är Frida Cornell och bänken i Sätradalsparken, intill Lövsätragränd 53, invigs den 30 november kl 14.

Catti Brandelius ser Stockholms förorter som öar av stad i en vidsträckt natur. Ljudverket handlar om två personers längtan. Den ena bor i skogen, den andra i förorten, de går samma vägar men kanske inte samtidigt. "På stigarna i Sätraskogen och i tunnlarna i Bredäng irrar de två. Kommer de någonsin att mötas?" funderar konstnären.

Catti Brandelius är född 1971, bosatt i Bredäng och utbildad vid Konstfack och Kungl. Konsthögskolan. Hon är konstnär, musiker och regissör och även känd som sitt alter ego Miss Universum. För det här verket har hon samarbetat med sin make Jari Enqvist.


 

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.