Slussenprojekt avslutas

Sommarens stora graffitiprojekt på Slussen går mot sitt slut. Sedan den 15 juni har stockholmare och gäster i staden kunnat se Kolingsborg förvandlas från en lysande vit cirkel till ett konstverk med starka färger och djärva mönster. Söndag den 27 september är det både invigning och avslutning.

Vid starten bjöds ledande representanter för den svenska graffitiscenen in för att medverka i ett samarbetsverk. Men det slutgiltiga verket har inte planerats, inga gemensamma skisser har gjorts. Allt konstnärligt har vuxit fram på plats, med sprayfärg direkt på väggen.

Bilderna och de individuella uttrycken och idéerna har sammanflätats i ett collage där delarna går in i, under, över och vid sidan av varandra. Alla fick jobba överallt och med vilket budskap de ville, liksom att ge sig in "djärvt och taktfullt" i de andras idéer och teman.

OMSTart är ett konstprojekt i regi av Stockholm konst. Initiativtagarna textilkonsthantverkaren Kerstin Simonsson och graffitikonstnären Pärra Andreasson har varit projektledare och i övrigt har graffitimålarna Amara Por Dios, Ruskig Ångest, Carolina Falkholt, Erse, Fits, Gouge, Ikaroz, Kim Demåne, Nug, Ola Kalnins och Rolf Carl Werner medverkat. I samarbetet har också ingått Harald Andreasson och Caroline Jensen (foto), Critical (film), DJ Vadim (musikproducent), Abstract Rude och Jroz (vokalister) samt DJ Mr Thing.

Söndagen den 27 november blir det invigning och avslutning i samma andetag. Start kl. 11.00 med trumpetfanfarer, varm korv och tal av Mårten Castenfors, chef för Stockholm konst. På plats finns också flera av de medverkande konstnärerna som visar verken fram till kl. 15.00.

På www.slussenomstart.se skriver Pärra Andreasson om sommarens process, om tankarna kring projektet och varför det färdiga verket heter ”Objektivitet”. Här finns också de övriga målarnas berättelser.

Se också Instagram: Slussenomstart samt 

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.