Spaning efter okänt djur i Skärholmen

Spåren av ett okänt djur som avverkat och monterat ned ett träd av stavmoduler är utgångspunkten för Jakob Robertssons konstnärliga gestaltning för förskolan Stångholmen i Skärholmen. Invigning måndag den 18 november med öppet hus.

Jakob Robertsson fick uppdraget att skapa parallella verk för förskolorna Stångholmen och Frimurarvägen, båda i Skärholmen. Utformningen är tre olika scener för vardera förskolan, där Frimurarvägen dock inte står klar förrän i början av 2014. Materialet är kaplastavar, byggklossar som används i förskolan och som barnen är väl bekanta med.

Invigning blir det måndag 18 november kl 16 av Päivi Ernkvist, projektledare på Stockholm konst, i närvaro av konstnären. Förskolan med adress Stångholmsbacken 97-99 håller öppet hus kl 15.30-18.30. Allmänheten är välkommen.

Ute på gården står en stubbe kvar av trädet, i lagom höjd för lek och samling. Inne finns dels ett hängande bo (Vi bor här) som djuret byggt, dels en illustrativ väggrelief (Mysko) som också gjorts av kaplastavar. Materialvalet är centralt i upplevelsen: det ligger nära vad barnen själva skapar i sin lek och kan ytterligare ge näring åt deras egen kreativitet.

Jakob Robertsson är född 1971, bosatt och verksam i Stockholm och utbildad vid Konstfack i Stockholm. Han är medlem i konsthantverksgruppen We work in a fragile material (WWIAFM) och har medverkat i deras utställningar i Sverige och utomlands. Senaste soloutställningen var A moment in time i bland annat Gustavsberg och Eskilstuna. I somras deltog han i utställningen Naturen flyttar in, i Mekens industrihall i Smedjebacken.

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.