Två invigningar: Ny konst på Moa Martinsons Torg och vid Odenplan

Precis mellan hägg och syrén invigs två nya offentliga konstnärliga gestaltningar. Allmänheten välkomnas på båda! Först ut är Lina Nordenströms verk Från Bok till sten på Moa Martinsosns Torg. Och sedan muralmålningen Vår rörliga värld vid Odenplan, av barnen från i andra klass i Askebyskolan i Rinkeby och Gustav Vasaskolan i Vasastan.

Lina Nordenströms verk invigs torsdag 24 maj, kl. 10.30 på Moa Martinsons Torg. Närmaste tunnelbanestation är Stadshagen. Invigning av finansborgarråd Sten Nordin (M). Konstnären Lina Nordenström och landskapsarkitekten Bengt Isling berättar om konsten och sitt samarbete. Stockholm konsts chef Mårten Castenfors är också på plats.

Konstnären Lina Nordenström inspireras av ord och böcker. Hennes verk, ett collage av textfragment hämtade ur Moa Martinsons böcker, har blästrats i torgets granitbeläggning. Stenarna är lagda i ett fiskbensmönster och texterna utspridda över hela ytan för att locka besökaren vidare ut på torget. Verkets andra del består av skulpturer av bokstäverna i Moa Martinsons namn som är utplacerade på torget.

Blytyper som tidigare användes vid boktryck har fungerat som förlagor för bokstavsskulpturerna. Typsnittet är Berling antikva och arbetades fram av Karl-Erik Forsberg på 1940-talet som det första svenska typsnittet. På det sättet framhäver Lina Nordenström också det grafiska hantverket som en del av litteraturhistorien.

Torget ligger i ett stadsutvecklingsområde och är en av flera platser med författarnamn. Moa Martinson samsas här med Hjalmar Söderberg, Pär Lagerkvist, Harry Martinson och flera andra.

Lina Nordenström är född 1963, bosatt i Uttersberg i Västmanland och utbildad vid Grafikskolan och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hon har ställt ut regelbundet i Sverige och utomlands sedan 1995 och hennes verk kan man bland annat se på Moderna Museet, British Museum, Nationalgalleriet i Warzawa och i Sveriges riksdag. Andra gestaltningsuppdrag, utförda av Lina Nordenström, finns på Högskolan i Borlänge, utanför Uppsala länstrafiks anläggning i Fyrislund och på Falu lasarett.

 

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.