Visualize the Invisible 6–21 december

Missa inte Visualize the Invisible 6–21 december. Utställningen gör det osynliga synligt och visas på Skeppsholmen, Nybrokajen 1. Verk visas av 18 konstnärer från Albanien, Kroatien, Makedonien och Sverige i teknikerna film, foto, installationer, skulptur och neonverk.

Visualize the Invisible har producerats av den Stockholmsbaserade organisationen Art Agent och är resultatet av ett EU-projekt. Utöver Stockholm konst har bland andra också Botkyrka konsthall varit samarbetspart. Verken i utställningen, som visas på Nybrokajen 1 (ett av de röda magasinen bakom Nationalmuseum), förenas av viljan att synliggöra nya berättelser i konsten. Konstnärerna har arbetat med olika deltagarbaserade projekt i bostadsområden och på institutioner som barnhem, skolor, fängelser och vårdhem. Flera av projekten tar upp romernas ställning och kultur.

Temat att levandegöra det osynliga innebär att genom en dialog mellan konstnärer och människor på en plats, lyfta fram okända berättelser, att bekanta sig med det främmande och att släppa in bildspråk och konstnärliga processer i sammanhang där de annars inte förekommer.

Samarbetet med Balkan görs inom ramen för EU:s kulturprogram och leds av den Stockholmsbaserade organisationen Art Agent. Stockholm konst står som värd när den internationella delen visas på Nybrokajen 1.

Samtidigt öppnar en utställning på Botkyrka konsthall där de verk som producerats av de deltagande svenska konstnärerna i Art Agent visas fram till februari 2015. Lott Alfreds, Charlotte Åberg och Helena Byström/Anna Källblad har alla arbetat med boende i Botkyrka och med ämnen som mode och unisex, tags och tecken, dans och minnen av uppbrott och inflyttning.

Albanien och Makedonien är två av Europas fattigaste länder och verkligheten med dålig vård och infrastruktur, svaga sociala skyddsnät, miljöproblem och korruption präglar fokus i konstprojekten.

Albanska Rivelina Boshnjaku har tillsammans med kvinnor i två fängelser i Tirana tagit sig an frågor som Kan människor förändras? Har förlåtelse någon plats i vårt samhälle? Installationen Catharsis Project utgörs av sju dockor och sju berättelser.

Ermela Teli är filmregissör från Albanien och arbetar med teman som fördomar, diskriminering och livsberättigande. I filmen A Political Care har hon följt ett konstprojekt i en romsk bosättning i Tirana. I filmen Education of the Brain möter vi barn och personal på ett utbildningscentrum för barn med olika typer av funktionsnedsättningar.

För makedonska Jasmina Bilalovikj och Deniz Demovski som arbetat med ungdomar i ett

romskt bostadsområde, är temat Kärlek, en känsla som alltid är närvarande i romsk kultur, ofta tillsammans med sorg och smärta. Deras videofilmade performance Do you hear me? Tar utgångspunkt i Lorcas Blodsbröllop och ställer två världar mot varandra.

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.