Värtaterminalen årets enprocentsprojekt

Under festliga former delade Stockholm konst på fredagskvällen ut stans finaste utmärkelser för offentlig konst. Värtaterminalen med sina fyra olika konstnärliga gestaltningar blev Årets projekt och till Årets enprocentare utsågs Marie Ungheden på SISAB.

Enprocentsgalans gäster fick mingla bland konsten i Vårsalongen på Malmskillnadsgatan 32. Prisutdelare var stadsdirektör Ingela Lindh, assisterad av Stockholm konsts chef Mårten Castenfors.

Utmärkelserna Årets enprocentare och Årets projekt uppmärksammar enprocentsregeln som är helt avgörande för stockholmarnas offentliga konst. I år delades också två hederspris ut. Årets enprocentare tilldelas traditionsenligt en 17 kilo tung enprocentsstatyett i svart diabas, övriga får diplom. Samtidigt med enprocentsgalan släpptes boken Konstprojekt 2016 med presentation av de nya offentliga verk som invigts  under det gångna året.

Årets enprocentare 2016: Marie Ungheden, projektområdeschef på SISAB
”För att hon under många år och med outtröttlig energi sett till att barnen i Stockholms skolor och förskolor får konst, på väggar, på golv och i tak. Marie Ungheden besitter en lågmäld kompetens som i sig är en garanti för att såväl barn som personal ges magiska eller pedagogiska redskap, något som hela vårt samhälle kommer att tjäna på.”

Årets projekt 2016: Värtaterminalen. Konstnärer: Matthias van Arkel, Pia Törnell, Hans Rosenström och Lisa Gerdin. Beställare: Stockholms Hamnar med vd Johan Castwall
”Tack vare ett envist arbete från projektledare samt konstnärer har enprocent av projektkostnaden omvandlats till konst av internationell klass för alla stockholmare och besökare i staden.”

Hederspris: Förskolan Grönmossen
”Till pedagogiska ledaren Carina Lönn och personalen på förskolan Grönmossen som på ett föredömligt låtit sig inspireras av Hanna Hedmans konstnärliga gestaltning och lyft in den i sitt pedagogiska arbete. Med en sådan entusiastisk personal som fullt ut, och med barnen i fokus, givit sig i kast med projekt kring Hedmans djur och natur får vi på nytt hopp om livet.”

Hederspris: Lars Epstein
”Dagens Nyheters envetnaste stockholmsflanör som med kamera och texter, i blogg, på Facebook och i papperstidning, uppmärksammar Stockholm konsts projekt – och då inte bara i innerstaden utan även i ytterstaden. Med sin kärlek till bilden och ordet är Lars Epstein en beundransvärd förmedlare av Stockholm i stort som smått. Det är en ära och en glädje att i ur och skur möta hans nyfikna blick och milda leende.”

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.