Kurre

SIMKA

År 2014
Plats Söderort
Konstnär SIMKA
Material Aluminium, Betong
Beställare Förskplan 44:an
Projektledare Lena From
Koordinater lat: 59.2659223 long: 18.0322232

Det kom ett mejl till kulturförvaltningens registrator. Avsändare var Liza Karlsson, biträdande förskolechef, Örby förskolor. Hon skrev:

”Hej! På förskolan Ripsavägen 44 har pedagogerna en ambition att göra mesta möjliga av sin pedagogiska miljö. Detta är en utmaning eftersom ytorna utomhus är mycket små. En av ambitionerna är att göra innergården till en mötesplats, framförallt för de små barnen. Vi undrar om ni på kultur­förvaltningen har någon som skulle vilja vara oss behjälpliga i att utveckla ytan till något spännande för barnen. Det finns en liten budget kopplad till projektet. I bifogade bilder ser ni den nuvarande miljön.” Frågan – och bilderna på en lite sorgsen, mörk ljusgård – skickades vidare till Stockholm konst.

I dag, två år senare, har Kurre kommit på plats: En 30 centimeter hög aluminiumekorre som i likhet med förskolans minsta fick klänga och klättra omkring innan han fann just sin plats. Nu står han bland orangelackade skulpturgranar på en av tre plattformar i högglättad betong.

Konstnärsduon SIMKA (Simon Häggblom, f. 1953 och Karin Lind, f. 1959) har arbetat med ett lyhört öra för verksamhetens önskemål om ett verk som kunde stimulera barnen. Vatten gick inte att tillföra av tekniska skäl. Önskan om att föra ljus, luft och natur till platsen, och om ett färgstarkt, lek­fullt, lättskött verk som stimulerar barnens utforskarlusta och motorik kunde däremot infrias.

Installationsarbetet blev en happening som nyfiket följdes av de små. Fastighetsägaren Micasa bidrog med att måla om ljusgårdens bröstplåtar till en ljusare färg. Stockholm konst bekostade belysning av plattformarna. Vi ville att konsten skulle kunna ses ordentligt också av förskolans grannar i vård­ och omsorgsboendet ovanpå. Nu lever verket också i vintermörker. För både stora och små. 

2014, Förskplan 44:an, SIMKA, Aluminium, Betong, Söderort, Platsspecifik konst, Lena From

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.