Lysrör – Ljuskrona

Hans Jörgen Johansen

År 2009
Plats Östermalm
Material Aluminium, Ljusrör
Beställare Stockholms Hamnar
Projektledare Andreas Ribbung
Koordinater lat: 59.3293235 long: 18.0685808

I Stockholms första kryssningsterminal, Stockholm Cruise Center i Frihamnen, har konstnären Hans Jörgen Johansen skapat verket Lysrör – Ljuskrona. Verket består av fem stora ljuskronor av just lysrör. I sitt arbete har han tagit intryck av hur det gamla hamnmagasinet med mycket små ingrepp omvandlats till en modern terminal för kryssningsresenärer.

I kryssningsterminalen är hela takkonstruktionen synlig med elstegar och ventilationstrummor, stag och rör. På liknande sätt har Hans Jörgen Johansen nu låtit sina mäktiga ljuskronor redovisa sig själva. Deras bärande aluminiumkonstruktion, standardlysrör, eldon och sladdar utgör både funktion och form. Två meter höga och 90 cm breda hänger ljuskronorna fyra meter upp i taket, som vackra ljuskällor för alla som vistas i terminalen under kryssningssäsongen och under resten av året.

OBS. För att titta på Hans Jörgen Johansens verk, vänligen kontakta Stockholms Hamnar 

Hans Jörgen Johansen är född 1961 i Borgholm på Öland, och bor och arbetar i Saltsjö-Boo. Han är bl a utbildad på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm (1987–1992). Han har haft många separatutställningar i Sverige och utomlands och har deltagit i en rad grupputställningar. Hans Jörgen Johansens verk finns bl a representerade på Kalmar Konstmuseum, Statens Konstråd och i Stockholms stad.

2009, Stockholms Hamnar, visaPåPlatsspecifikKonstÖversikt, address= Stockholm Cruise Center,Frihamnen,Stockholm,Sverige, lat=59.3415024, lng=18.1179752, Aluminium, Ljusrör, Östermalm, Platsspecifik konst, Andreas Ribbung

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.