Moderskap

Baltasar Lobo

År 2016
Plats Söderort
Konstnär Lobo,Baltasar
Material Brons

En mor ligger på rygg och omfamnar sitt barn. Skulpturen heter Moderskap och är från 1953. Konstnär är den spanske skulptören och anarkisten Baltasar Lobo som använt motivet mor–barn i många av sina verk. 

Verket, som donerats av Liss Erikssons Vänförening, är placerat i en nyanlagd liten park mellan Björkhagens tunnelbanestation och Markuskyrkan. Skulpturen ligger fritt på en granitsockel av röd bohusgranit och i bakgrunden står ett äppelträd – sorten heter Lobo. 

Under det spanska inbördeskriget 1936–39 deltog Baltasar Lobo (1910–1993) i försvaret av republiken och den lagligt valda regeringen i Madrid. I landsflykten i Paris blev han vän med Picasso men också med skulptören Liss Eriksson och dennes hustru, målaren Britta Reich Eriksson. 

Lobo kom i kontakt med Sverige när han 1948 deltog i en samlingsutställning i Stockholm och Oslo som de norska och svenska Spanienkommittéerna ordnade för spanska konstnärer i exil. I samband med utställningen lärde han känna familjen Ingrid och Conny Andersson i Björkhagen. Conny Andersson hade deltagit som frivillig i de internationella brigaderna under spanska inbördeskriget. 

Baltasar Lobos första separatutställning hölls faktiskt i Stockholm, på Galleri Blanche 1951. Han deltog också i invigningen 1977 av La Mano, Liss Erikssons skulptur till minne av de Spanienfrivilliga, på Katarinavägen. 

2016, Lobo,Baltasar, Brons, Söderort, Donationer

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.