Nio fotografier

Tova Mozard

År 2017
Konstnär Mozard,Tova
Material Fotografi, Plexiglas
Beställare Sisab
Projektledare Paola,Zamola, Paola, Zamola
Koordinater lat: 59.2404591 long: 18.0901722

Nyckelbäraren,
Smoke on the Water,
Love Song,
Paus,
Först maten sen moralen,
Underlandet,
Drömmarnas afton,
Faller en faller alla (två bilder har samma titel)

Elever som spelar teaterklassikern Alice i underlandet, matlagningspersonal som poserar som ett stolt team, en flicka med elgitarr ensam på scen, lokalvårdare som vilar och en vaktmästare med nyckelknippa… I nio stora fotografier utgår konstnären Tova Mozard (f. 1978) från skolans människor och miljöer men skapar scener som har något sagoaktigt över sig.

Kvickentorpsskolan, Hästhagsskolan och Adolf Fredriks musikklasser på Farstavägen slogs hösten 2017 samman till Farsta grundskola/Adolf Fredriks musikklasser. Gestaltningen i de nya lokalerna består av nio fotografier som placerats på sex olika platser i skolan. Alla bilderna är tagna i skolans aula och aktörerna är barn och lärare från skolan. Bilderna är iscensatta och har improviserats fram tillsammans med de medverkande.

– Jag vill spegla scener och människor från en skolmiljö men på ett fantasifullt och abstrakt sätt, i ett skimmer där scenen får händelser och människor att framträda mer betydelsefulla och upphöjda, förklarar Tove Mozard.

Fotografierna har titlar som Drömmarnas afton, Smoke on the Water, Love Song och Nyckelbäraren, här finns rökmaskiner, strålkastare, scenkostymer och poserande. Både ljussättning och innehåll har ett teatralt skimmer över sig.

Konstnären hoppas att bilderna ska förmedla kraften i fantasin som ett slags ventil från en verklighet som ibland kan bli övermäktig.

2017, Sisab, Mozard,Tova, Fotografi, Plexiglas, Paola,Zamola, Paola, Zamola

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.