Pinnbröd

Anders Kappel

År 2011
Plats Västerort
Material Brons, Stål
Beställare Sisab
Projektledare Andreas Ribbung
Koordinater lat: 59.360172 long: 17.9018955

– Vet ni vad ett pinnbröd är?
– Nej, svarar elevrådets representanter då konstnären Anders Kappels nya verk för Beckombergaskolan invigs hösten 2011.

Men trolldeg, det vet de vad det är. Och Sarumans magiska stav från Tolkiens Sagan om ringen, känner de också till.
– Kanske är det Saruman som genom ett magiskt trick trollar fram bröd till alla här, säger Anders Kappel (f. 1956) som kallar sin 160 kilo tunga, mörkt grönpatinerade bronsskulptur för Pinnbröd.

Barnen associerar formen – en ”deg” i brons som snurrats runt en 4,5 meter lång ”båtshake” i rostfritt stål – till bland annat en tunga och en flagga, som viftar in eleverna till lunch. Konstnären själv har i arbetet tänkt mycket på brödets symboliska innebörd, som tecken för såväl andligt som lekamligt liv. Skulpturen är nämligen placerad rakt över entrén till skolmatsalen, som behövde markeras bättre sedan den tidigare panncentralen på Beckomberga sjukhus byggts om till skola (arkitekt: Carl Westman 1932, ombyggnad Cedervall arkitekter 2009).

Projektet blev möjligt genom ett överskott (!) i konstbudgeten som vid ombyggnaden anslogs enligt enprocentsregeln och som tidigare finansierat två skulpturer på skolgården: Luffarspindel (en spindel som ligger i en sovsäck och sover) och Munspelet (som spindeln har tappat i en slänt en bit bort), båda av konstnären Lisa Jeannin. Sålunda skapar Anders Kappels verk genom färg och form också ett samband till den konst som redan finns på skolan.
– Vet ni vem Luffarspindeln är? frågar konstnären.
– Ja, svarar elevrådets representanter.
– Vad tror ni? Är det Luffarspindelns bröd?

2011, Sisab, address=Styresman Sanders Väg 14,168 60 Bromma,Sverige, lat=59.360172, lng=17.9018956, Brons, Stål, Västerort, Platsspecifik konst, Andreas Ribbung

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.