Skogen runt hörnet

Elisabeth Persson

År 2014
Konstnär Persson, Elisabeth
Material Brons
Beställare Sisab
Projektledare Dan Wirén
Koordinater lat: 59.2861082 long: 18.1186211

Sommaren 2013 var varm. Så varm att den försenade det konstnärliga gestaltningsuppdraget på förskolan Långe Erik med nära ett år. När konstnären kom hem efter en kort veckas ledighet hade vaxskulpturerna smält bort i ateljén. Elisabeth Persson (f. 1959) fick börja om från början.

Nu finns dock Skogen runt hörnet på plats. Ett konstverk som bäst beskrivs av konstnären själv. I skissförslaget skriver hon:

”Nackareservatet och Nytorps gärde ligger alldeles utanför förskolan Långe Erik. Jag har valt att ta in naturen och några djur i förskolans byggnad. Jag vill placera ut bronsobjekt som föreställer ett stycke skog samt olika djur som sitter på grenar i de två trapphusens väggar och hörn. Objekten är delvis pati­nerade och har detaljer i guld för att bryta mot rummet och ledstängernas svarta linjer. Djuren är i naturlig storlek. Kråk­fågel, småfågel, hasselmus och ekorre. Skogen är cirka 17x20 centimeter och mer som en relief; en bild för skog. Man kan se objekten från olika perspektiv när man går i trapporna.”

Nu kanske någon frågar sig hur vaxet blev till brons? För att gjuta skulpturer behövs alltid en förlaga, som sedan gjuts av i gips eller sand. Tekniken kallas ”förlorad form”. Man gör en gipskappa runt vaxskulpturen och förlorar originalet då formen fylls med flytande brons. Vaxet bränns ur. Kvar står bronsskulpturen, möjlig att bearbeta till önskad lyster.

Skulpturernas placering valdes i samråd med förskolans personal utifrån de många barnvänliga utblickspunkter som arkitektkontoret Visbyark skapat genom till exempel fönster, placerade i – för vuxna – udda höjd. 

2014, Sisab, Persson, Elisabeth, Brons, Dan Wirén

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.