Stockholmshem

Amanda Karsberg, Dennis Graben, Elsa Billgren, Helene Billgren, Lagombra Anders Jakobsen, Pernilla Köhlberg

År 2012
Material Textil, Trä
Beställare Stockholmshem
Projektledare Frida Cornell

Inför boutställningen i Annedal 2012 kontaktades Stock­ holm konst av det 75­årsjubilerande kommunala bostads­ bolaget Stockholmshem som önskade hjälp med att inreda sina tre visningslägenheter på ett nytt och konst­ närligt överraskande sätt.

Stockholm konst valde ut tre arbetsgrupper bestående av konstnärer och formgivare, vilka fick fria händer att inreda varsin lägenhet utifrån fiktiva boendekonstellationer. Resultatet blev tre mycket olika hem där flera av idéerna och ambitionerna ändå sammanfaller: kreativa miljöer som inbjuder till lekfullhet i vardagslivet, "gör­det­själv­anda", individuellt anpassade och praktiska lösningar och, sist men inte minst, återbruk av möbler och material.

I sin trerummare valde Helene Billgren (f. 1952) och Elsa Billgren (f. 1986) en retroinredning med möbler från vanliga second hand­butiker. De tänker sig att boendet passar två vuxna personer som flyttar ihop men som har varsitt rum med enkelsäng. I det personliga och brokiga möblemanget spelade också färgglada leksaksklossar en praktisk och estetisk roll.

Radikalslöjdaren Lagombra Anders Jakobsen (f. 1972) hade i sin tvårummare tillverkat ändamålsenliga möbler och praktiska platser för sömn, mat, träning och betalning av räkningar. Här fanns till exempel en himmelssäng gjord av grova plankor med kamouflagetyg, en egenkonstruerad bänkpress av stockar och ett hemmakontor som galopperat iväg med ett erotiskt formspråk.

Beckmansstudenterna Pernilla Köhlberg (f. 1983), Dennis Graben (f. 1988) och Amanda Karsberg (f. 1988) hade slutligen, i sin fyrarummare, tagit intryck av adressen Pippi Långstrumps gata och skapat en inredning med okonven­ tionella och flexibla lösningar som uppmuntrade till krea­ tivitet med bland annat oväntade återbruk av material och med växter hängande upp och ned från taket.

2012, Stockholmshem, Textil, Trä, Tillfällig konst, Frida Cornell

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.