Utan titel

Sam Stigsson

År 2009
Plats Söderort
Material Betong
Beställare Sisab
Projektledare Mårten Castenfors
Koordinater lat: 59.2635136 long: 18.0542229

Beställaren och skolpersonalen var överens om vad de ville ha: en vattenskulptur med paddor i brons.

Detta räckte inte budgeten till.

På plats i dag står i stället två knähöga paddor i betong, omsorgsfullt gjutna och patinerade av konsthantverkaren och konstnären Sam Stigsson (f. 1945).

Paddorna hann knappt monteras i sin lilla björkdunge på skolgården förrän det kom brev till Stockholm konst från skolans personal:
"Ville bara tala om att paddorna är på plats och vi är jättenöjda. De passar så bra in på den plats de fick och de är jättehäftiga. Hälsa konstnären det."

Skulpturerna är när detta skrivs så nyinvigda att ­paddorna ännu inte fått sina namn – en uppgift konst­nären gärna vill överlåta till "barnen, som är mycket bättre på det än jag".

Skälet till det konstnärliga gestaltningsuppdraget var att en ny förskola med tillhörande skolgård just hade byggts, genom Max arkitekter respektive Comarc Projektering AB. Kapaciteten är fem avdelningar med, ­på sikt, totalt 90 barn.

2009, Sisab, address=Trollesundsvägen 55,124 57 Bandhagen,Sverige, lat=59.2635136, lng=18.0542229, Betong, Söderort, Platsspecifik konst, Mårten Castenfors

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.