Lysrör – Ljuskrona

Konstnär ​Johansen,​​ Hans Jörgen
År 2009
Plats Östermalm
Teknik/Material Aluminium, Ljusrör
Beställare Stockholms Hamnar
Konstprojektledare Andreas Ribbung
Koordinater lat: 59.3458479 long: 18.1282851

I Stockholms första kryssningsterminal, Stockholm Cruise Center i Frihamnen, har konstnären Hans Jörgen Johansen skapat verket Lysrör – Ljuskrona. Verket består av fem stora ljuskronor av just lysrör. I sitt arbete har han tagit intryck av hur det gamla hamnmagasinet med mycket små ingrepp omvandlats till en modern terminal för kryssningsresenärer.

I kryssningsterminalen är hela takkonstruktionen synlig med elstegar och ventilationstrummor, stag och rör. På liknande sätt har Hans Jörgen Johansen nu låtit sina mäktiga ljuskronor redovisa sig själva. Deras bärande aluminiumkonstruktion, standardlysrör, eldon och sladdar utgör både funktion och form. Två meter höga och 90 cm breda hänger ljuskronorna fyra meter upp i taket, som vackra ljuskällor för alla som vistas i terminalen under kryssningssäsongen och under resten av året.

OBS. För att titta på Hans Jörgen Johansens verk, vänligen kontakta Stockholms Hamnar info@stockholmshamnar.se

Hans Jörgen Johansen är född 1961 i Borgholm på Öland, och bor och arbetar i Saltsjö-Boo. Han är bl a utbildad på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm (1987–1992). Han har haft många separatutställningar i Sverige och utomlands och har deltagit i en rad grupputställningar. Hans Jörgen Johansens verk finns bl a representerade på Kalmar Konstmuseum, Statens Konstråd och i Stockholms stad.