Anna Whitlocks gymnasium är Årets Stockholmsbyggnad 2019

För tionde året i rad har Stockholms stad arrangerat tävlingen Årets Stockholmsbyggnad. Stockholmarnas favorit år 2019 blev Anna Whitlocks gymnasium på Kungsholmen. Stockholm konst, Stadsmuseet och Liljevalchs konsthall har bidragit med konstverk till interiören. 

Den gamla myndighetsbyggnaden med robust arkitektur har förvandlats till en modern skolbyggnad med en attraktiv undervisnings- och studiemiljö.

Gymnasiet fick sitt pris i form av en graverad bronsplakett, som delades ut av juryns ordförande stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson under en ceremoni i Stockholmsrummet i Kulturhuset den 5 juni.

Stockholm konst, Stadsmuseet och Liljevalchs konsthall har sett till att i skolans entré finns ett fantasifullt konstverk som tjänstgör som ljuskrona, signerad konstnären och radikalslöjdaren Anders Jacobson.

I samband med utställningen om sovjetisk affischkonst hösten 2018 på Liljevalchs konsthall var diktsamlingen För rösten (skriven av Vladimir Majakovskij och formgiven av El Lisitskij) upptryckt som ett rumsligt konstverk. Detta vackra grafiska verk har donerats till matsalen i Anna Whitlocks gymnasium. Gymnasiet har också fått fyra större konstfotografier. 
Enprocentsregeln

Enprocentsregeln anger att en procent vid ny-, om- och tillbyggnad i Stockholm stad ska avsättas för konstnärlig gestaltning. Läs mer