Bokbordet Stockholm

Folkfesten fortsätter söndagen 19 augusti kl. 11–18! Världens längsta bokbord blir Bokbordet Stockholm. Det folkkära kulturevenemanget lever vidare och utvecklas i en delvis ny form.

Sedan drygt 25 år tillbaka har hundratals stora och små aktörer samlats en söndag om året kring en gigantisk bokmarknad längs hela Drottninggatan. ”En fantastisk dag! Ett härligt tillfälle att möta så många läslystna människor”, berättar Gunilla Berglund, samordnare och en av eldsjälarna bakom initiativet till Bokbordets födelse.  

Denna fina tradition lever vidare och får en delvis ny form. Kopplingen till Strindbergs promenadstråk finns kvar. Evenemangets hjärta förflyttas till de kulturhistoriska områdena runt Norra Bantorget, i kvarteren omkring Norra Latin, Barnhusgatan, Folkets Hus, Centralbadet och Drottninggatan ner mot Kungsgatan och Sergels torg.

– Det är en underbar utmaning att ta en så populär kulturhändelse som Bokbordet vidare in i framtiden. Jag har under alla år älskat att flanera längs de många boklådorna, se mångfalden, bokhandla, smyglyssna och bli en del av publikens och försäljarnas intensiva och kunniga samtal om allsköns böcker. Och dessutom få göra det i de här vackra och historiskt kulturintensiva Stockholmskvarteren, säger projektledaren Claes Karlsson. 

Bokbordet Stockholm arrangeras av Stockholm konst i samarbete med Folkets Hus AB, fastighetsägaren Clarion Hotel Sign, samt City Conference Centre Stockholm och Supper.

– För mig som ivrare av det offentliga rummet är det självklart att Stockholm konst är med i ett samarbete kring Bokbordet –detta underbara projekt mitt i Stockholm. Min förhoppning är att denna omtyckta tradition fortsätter och utvecklas till en folkfest som bevisar att läsandet i själva verket handlar om gemenskap, säger Stockholm konsts chef Mårten Castenfors. 

Bokförsäljningen på gator och torg pågår parallellt med författarsamtal, poesiworkshops och Stockholm Fotomaraton. I området ges även tillfällen att ta en bit mat och dryck. Enligt polisens bedömning brukar Bokbordet ha minst 40 000 besökare varje år. 

Vill du vara aktiv aktör, hyra bord, få mer information och anmäla dig kontaktar du projektledaren Claes Karlsson eller samordnaren Gunilla Berglund på mejl: bokbordet.stockholm@gmail.com

Fri entré till hela evenemanget

Plats: Norra Bantorget till Drottninggatan

Tid: söndagen 19 augusti kl. 11−18
Arrangör: Stockholm konst, i samarbete med Folkets Hus AB, fastighetsägaren Clarion Hotel Sign, samt City Conference Centre Stockholm och Supper
Projektledare: Claes Karlsson
Samordnare: Gunilla Berglund

Webbplatser:

bokbordetstockholm.se

https://www.facebook.com/bokbordetstockholm              
Enprocentsregeln

Enprocentsregeln anger att en procent vid ny-, om- och tillbyggnad i Stockholm stad ska avsättas för konstnärlig gestaltning. Läs mer