Eva Lange i Helsingfors

Det svensk-finländska projektet Två länder – en framtid knyts samman när Eva Langes skulpturgrupp Tro Hopp Kärlek får sin permanenta hemvist vid det nyrenoverade centrala torget Skillnaden i Helsingfors.

2017 firade Finland 100 år som självständig stat. Som en del av det officiella firandet initierades projektet Två länder – en framtid. Initiativtagare var Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland. Samarbetspartner i Sverige var Stockholm konst. Syftet var att i en konstnärlig gestaltning uttrycka den historiska och nutida gemenskapen mellan Finland och Sverige i ländernas huvudstäder. Den finska konstnären Marja Kanervos verk År Tal invigdes på Engelbrektsplan i Stockholm i augusti 2017. Två år senare, den 13 september 2019, är det dags för installationen av det svenska bidraget – Eva Langes konstnärliga gestaltning Tro Hopp Kärlek i Finland.

Skulpturgruppen består av fyra balanserade delar, Ringen, Lilla runda, Elefanten och Pinnen. Med minimala gester fångar Eva Lange skapelsens hemligheter. I hennes konst finns både ögonblickets och evighetens stillhet, både ömhet och styrka. Utgångspunkten är naturens livskraft. Langes objekt växer fram i gränslandet mellan det organiska och det abstrakta. Trots att inget konstnärligt uttryck är modernt för evigt finns det något i hennes formspråk som trotsar tiden. Det talar med det förflutna och det blickar framåt.

Invigningen äger rum den 13 september kl. 15 på torget Skillnaden utanför Svenska Teatern, under medverkan av ministrarna för nordiskt samarbete, Sveriges Ann Linde och Finlands Thomas Blomqvist, samt från Helsingfors stadsfullmäktige och Stockholms kommunfullmäktige de båda ordförandena Otso Kivekäs och Cecilia Brinck. Programmet fortsätter senare på eftermiddagen och kvällen med artister som Patrik Isaksson, Jore Marjaranta, Jennie Storbacka, Lauri Schreck, Rajaton, The Real Group och Circus Helsinki. Konferencier är Maria Sid. Öppet för allmänheten.

Eva Lange, född 1935 i Stockholm, utbildades vid Konstfack och Kungl. Konsthögskolan. Sedan 1997 är hon ledamot av Konstakademien. Hon har haft en rad separatutställningar, bl.a. på Gotlands konstmuseum, Kungl. Konstakademien, Skövde konsthall samt i Riga och Vilnius. Lange har skapat ett flertal offentliga gestaltningar. Hennes verk finns representerade på Moderna Museet, Göteborgs konstmuseum, Museum of Foreign Art i Riga, Lettland, m.fl. Som första kvinna belönades Eva Lange med Sergelpriset 2015.

Konstprojektledare: Susann Brännström 

Dag:13 september 2019
Tid: Kl. 15.00
Plats: Torget Skillnaden utanför Svenska Teatern i Helsingfors
Presskonferens: 13 september kl. 14 på Svenska Teatern i Helsingfors. Konstnären Eva Lange och projektansvariga är på plats och svarar på frågor.
Enprocentsregeln

Enprocentsregeln anger att en procent vid ny-, om- och tillbyggnad i Stockholm stad ska avsättas för konstnärlig gestaltning. Läs mer