Årets Stockholmsbyggnad 2018

Årets vinnare blev Långbrodalsskolan i Älvsjö. På uppdrag av Stockholm konst skapade Rebecka Bebben Andersson en konstnärlig gestaltning på byggnadens gavlar. 

I sitt verk Rökning förbjudentog Rebecka Bebben Andersson avstamp i sin egen skoltid. Grunden för de bilder som täcker två gavelfasader blev konstnärens automatiska tecknande utan uppehåll under ett helt dygn. Under de första timmarna fanns ett 60-tal barn i rummet som fungerade som skolans fritids. Som inspiration använde konstnären objekt som lånades från eleverna: en ullkanin, en badmössa, en bok ... Bilderna blev ett resultat av ett kreativt flöde utan avsiktlig styrning. Så formades en tankekarta över platsen själv. Dessa skisser överfördes sen till gavelfasaderna. Gestaltningen är en uppmaning till att våga överraska sig själv och att tänka stort och fritt. 

Det är nionde året i rad som Stockholms stad arrangerar tävlingen Årets Stockholmsbyggnad. De tio finalisterna gallrades fram av en jury. Utifrån dessa förslag röstade stockholmarna fram sin favorit bland de byggnader som färdigställts under föregående år. 

– Långbrodalsskolan är en mycket värdig vinnare och det är extra roligt att det är en skolbyggnad som tar hem priset i år. I ett växande Stockholm behöver vi inte bara bygga bra bostäder, bra skolmiljöer är minst lika viktigt. Startfältet har varit väldigt brett i år och alla projekt har stora kvaliteter. Detta visar på att det som byggs i Stockholm håller hög klass oavsett om det är en skola, bostäder eller ett kraftvärmeverk, säger juryns ordförande stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog.

– Juryns kommentar: En nästan pittoresk byggnad till sin volym som samtidigt är både originell, lekfull och funktionell. Det är positivt med en skolbyggnad som bygger en stark identitet kring en skolmiljö, vilket inte är helt vanligt i dag.

Långbrodalsskolan är ritad av Aperto och Niras Arkitekter. Byggherre är Sisab. 
Enprocentsregeln

Enprocentsregeln anger att en procent vid ny-, om- och tillbyggnad i Stockholm stad ska avsättas för konstnärlig gestaltning. Läs mer