Invigning av Ljudbänken i Hökarängen

Dag: Fredag 12 april 2019
Tid: Kl. 15.00
Plats: Pepparvägen 5, Hökarängens Centrum. Närmaste tunnelbanestation är Hökarängen.

Stockholm konsts chef Stefan Hagdahl inviger och konstnären Leo Correia de Verdier berättar om sitt verk. Curatorn Frida Cornell och representanter från Audiorama är på plats. 

Ljudbänken fortsätter sin vandring genom Stockholm och dess ytterstadsområden. Det är dags för fjärde omgången som pågår mellan 12 april och 24 maj. Musikern och ljudkonstnären Leo Correia de Verdier presenterar ett ljudverk vars syfte är att ge tröst.

Ljudbänken är ett ambulerande konstprojekt i samarbete mellan Stockholm konst och Audiorama, ett rum för ljudkonst, som initierar och driver projekt med inriktning på samtida ljudkonst och musik. Sex svenska och internationella ljudkonstnärer har bjudits in att skapa varsitt platsspecifikt verk. Träet i bänken är återvunnet från sjukdomsangripna almar från Humlegården. Alla ljudfiler till Ljudbänken bevaras för framtiden i det digitala arkivet Arctic World Archive på Svalbard som del av världens kulturarv.

Ljudverket Det går överär ett försök att trösta lyssnaren. Ljuden – Leo Correia de Verdiers egen röst och Adina Sabins cello – kombineras med rundgångar och resonanser i en stor plåt. Ljudkonstnären Leo Correia de Verdier är född i Salvador i östra Brasilien. Hon är uppvuxen i Sverige och Brasilien. Hon hämtar sina intryck från klassisk musik och från sina länders folk- och populärkultur. Hon intresserar sig för sociala och rituella aspekter av musik och för hur människor uppfattar ljud i oväntade situationer. Trots sin lekfullhet har Leo Correia de Verdiers verk en allvarlig underton. Hennes musik är komplex i sin blandning av skörhet och styrka, förfining och råhet. Ljuden i dessa kompositioner är ofta trasiga syskon till klassiska klanger som sätts ihop på ett nytt sätt. Bakom den skenbara enkelheten finns en sofistikerad balansgång mellan olika stilistiska referenser som utmanar lyssnarens invanda relation till musiken. Utan att förlora sin egen röst är Leo Correia de Verdier mån om lyssnarens djupa upplevelse. Hon uppmanar till ett engagerat och medskapande lyssnande där förundran, tankar och känslor väcks.

Stycket för Ljudbänken har Leo Correia de Verdier skapat i samarbete med cellisten Adina Sabin, utbildad vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm och Musikhögskolan i Göteborg och med uppdrag såväl som soloartist och som medverkande i kammar- och symfoniorkestrar. Tillsammans delar de intresset att hitta nya miljöer och sammanhang där musiken kan ta plats.

Leo Correia de Verdier, född 1980, har studerat vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, Musikhögskolan i Piteå, på Gotlands Tonsättarskola och Janáčkova konservatoř i Ostrava i Tjeckien. Hon skriver för de flesta sorters ensembler, från instrument som solooboe och harpa, symaskin och elektronik, till kör och orkester. Hon har bland annat skapat för Hidden Mother, Stockholms Läns Blåsarsymfoniker och kvartetten Pärlor för svin.

Kontakt Stockholm konst:

Frida Cornell, curator / frida.cornell@stockholm.se, 08-508 31 336
Stefan Hagdahl, chef Stockholm konst / stefan.hagdahl@stockholm.se, 08­-508 31 320