Ny muralmålning i Hjulsta

Stockholms stad har genom Stockholm konst arbetat med flera stora muralmålningar de senaste fyra åren. Muralprojektet går vidare med Mari Rantanens karaktäristiskt färgstarka målning på Hjulsta torg. Projektet har utförts i samarbete med fastighetsägaren Einar Mattsson AB.

Mari Rantanen har alltid varit intresserad av färgens och formens samspel och ljusets uttryckskraft. Hennes måleri kännetecknas av ett personligt färgspel i komplexa, emotionellt laddade mönster. Rantanen använder sin intensiva palett för att föra in figurer och detaljer från skiftande miljöer och arkitektur. Många av hennes verk bygger på kontraster mellan hårda och vassa strukturer och varma, mjuka färgskalor. Det rika formspråket är på samma gång komplext och lättillgängligt. Det bejakar både det rationella och det emotionella i det urbana landskapet.

I sina offentliga uppdrag utgår Mari Rantanen från platsens karaktär. Hennes verk förvandlas till landmärken, medan de samtidigt är öppna för tolkningar. Motivet till muralmålningen i Hjulsta togs fram med hänsyn till omgivningens 1960-talskänsla.

Konstnären har samarbetat med ungdomar från området som bidragit med sina tankar, idéer och känslor. Deras berättelser handlade bland annat om de gångbroar som i spiral löper mot det närbelägna Lunda Industriområde och om de rosablommande körsbärsträden som brukar utgöra ett av de vackraste inslagen i trakten. Utifrån dessa beskrivningar skapade Mari Rantanen ett mönster med cirklar i rörelse, som står för en växande energi, och med körsbärsblommor som tecken på ett nytt liv. Pratbubblorna runt fönstren symboliserar Hjulstabornas olika röster och uppmuntrar till samtal och öppenhet mot varandra.

Mari Rantanen är född och uppvuxen i Finland. Hon utbildades vid Finska Konstakademien i Helsingfors 1975–1979 och vid Pratt Institute i New York. Hon var professor i måleri vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm 1996–2005. Rantanen har haft flera utställningar i Europa och USA.

Curator och konstprojektledare: Frida Cornell 

Välkommen till invigning! 

Dag: torsdag 13 juni 2019
Tid: kl. 18.00–19.00
Plats: Hjulsta Backar 17, Hjulsta


Kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) inviger. Anders Ränk, från ägaren Einar Mattsson AB, håller tal. Stefan Hagdahl, chef Stockholm konst, och konstnären Mari Rantanen finns på plats.
Enprocentsregeln

Enprocentsregeln anger att en procent vid ny-, om- och tillbyggnad i Stockholm stad ska avsättas för konstnärlig gestaltning. Läs mer